Kako će izgledati moja beba

Koliko često se pitate: Kako će izgledati moja beba?

Ništa ne donosi više uzbuđenja nego prvi susret sa svojim novorođenčetom. Pored svih ostalih briga, jedno pitanje je uvek razbibriga: Kako će izgledati moja beba? Na koga će da liči?

Kako će izgledati moja beba: Šta kaže genetika?

Iako ne može u potpunosti da se odredi izgled bebe, moguće je proceniti verovatnoću koje osobine će beba naslediti od vas i vašeg partnera. Sve je zapisano u genima. Polovina gena dolazi iz jajne ćelija, a pola iz spreme.  Neke karakteristike, poput boje očiju i kose, kontroliše jedan par gena koji se nazivaju aleli. Aleli mogu biti dominantni ili recesivni, a dominatni aleli će uvek prevagnuti i to je karakteristika koja će se ispoljiti na bebi.

Iako vi ili vaš partner nemate određenu osobinu, ne znači da ne nosite alel za nju. Geni mogu biti recesivni tokom mnogo generacija. Ukoliko vas zanima otkud bebi neka karakteristika koju vi nemate, pogledajte slike baka i deda ili prabake i praded i možda tamo pronađete traženu crtu.

Boja kose

Ova karakteristika je određena količinom prisutnog pigmenta (melanina). Na primer:  Što je veća količina jedne vrse pigmenta prisutna – eumelanina, boja kose je tamnija. Velika količina pigmenta, feomelanina, značiće crvenu (riđu) kosu. Nije poznato koliko je tačno gena potrebno da bi se odredila boja kose bebe, a zapravo nekad rezultati mogu biti iznenađujući. Tako je moguće da roditelji sa tamnom kosom dobiju bebu sa svetlom kosom. Međutim, boja kose vaše bebe može da se promeni tokom vremena, pa je vrlo moguće da vaša beba iz plave pređe u smeđu bebu.

Kako će izgledati moja beba ako imam kovrdžavu kosu?

Ako imate kovrdžavu kosu, velike su šanse da će je imati i vaša beba. Kovrdžava kosa ima dominantan alel nad ravnom kosom, pa ćete verovatno taj gen preneti na dete. Ukoliko oboje imate ravnu kosu, verovatno će i vaše dete imati istu.

Kako će izgledati moja beba

Boja očiju

Većina beba se rađa sa plavo-sivim očima. Tek kada ćelije koje proizvode boju u šarenici oka budu izloženi svetlosti da bi se aktivirale, boja očiju bebe će se stabilizovati. Uglavnom se to dogodi za oko šest meseci, ali oni mogu da promene boju očiju do svoje treće godine. Kao i kod kose, boju očiju vaših mališana određuju melanociti. Ako melanociti luče malo melanina, beba će imati plave oči, ako luče za nijansu više onda će beba imati oči zelene ili oči boje lešnika. aravno, ako melanociti luče mnoggo melanina, tada će beba imati tamne oči. Geni koji utiču na lučenje melanocita dolaze u dva alela: jedan ima braon i plavu verziju, a drugi ima plavu i zelenu verziju.

Plave oči su recesivna osobina, a smeđe su dominantna. Dakle, ako oboje, ili samo jedno od vas  ima smeđe oči, imaće ih i beba. Ali ako oba roditelja imaju plave oči, šansa da ih ima i beba je jedan prema četiri.

Visina i građa

Stručnjaci veruju da više od 100 gena može uticati na visinu i težinu bez obzira na merenja prilikom rođenja. Pored toga, ishrana, fizička aktivnost i zdravstveni uslovi su takođe važni faktori. Dakle, kada su u pitanju ove osobine, teško je predvideti koji geni će prevladati.

Nasleđivanje ostalih osobina

Verovatno ste se zapitali kako će moja beba izgledati ako ja imam neku ređu osobinu? Na primer, rupice na obrazima, okrugli ili ovalni oblik lica, rupica na bradi i pege su dominantne osobine. Dakle ukoliko jedan od roditelja poseduje neku od ovih karakteristika, beba će je vrlo verovatno naslediti.  Ako vaša beba ne liči na vas, nemojte da vas to brine. Ona je svakako preuzela 50 odsto vaše DNK-a i bez obzira na to, oni su deo vas. Uostalom, mogu naslediti vas i druge karakteristike, ne moraju one biti samo fizičkog tipa.

kako će izgledati moja beba

Može li aplikacija da predvidi kako će moja beba izgledati?

Postoje aplikacije koje na osnovu slika vas i vašeg partnera predviđaju kako će vaša beba izgledati. Ne postoje naučni podaci koji bi podržali ove aplikacije jer je malo verovatno da će mešavina biti 50/50 od oba roditelja. svakako da su ove aplikacije zanimljive, ali ne očajavajte ako vam se ne svidi kako je slika ispala. Verovatno će vaša beba izgledati sasvim drugačije.

 
levkr/GettyImagesPlus, Artem Peretiatko/GettyImagesPlus, Arindam Ghosh/GettyImagesPlus

još iz kategorije