Kako naučiti dete da jede sve
31.01.2023 Ishrana deteta

Kako naučiti dete da jede sve? 4 saveta koja će pomoći mališanima da uživaju u hrani

Znamo koliko može biti teško hraniti mališane koji jednostavno nisu zainteresovani za hranu. Nutricionista pomaže kako naučititi dete da jede sve i da konačno uživaju u obroku.

Kako naučiti dete da jede sve?

Cilj je da im pomognemo da obroci budu manje bojno polje, a više porodična zabava i zajedničko druženje. Razumemo da ste trenutno u napadima dečjeg besa oko stola, kroz to svi u nekom trenutku prolazimo. Ali postoji toliko jednostavnih stvari koje možete da uradite da biste pomogli deci da uživaju u hrani i obrocima malo više.

Teško da će mališan biti oduševljen hranom svaki put ali nemojte da vas to obeshrabri. Osećanja i apetit deteta prirodno će rasti i padati iz dana u dan, od obroka do obroka – baš kao i kod nas odraslih.

Ne pritiskajte dete da jede sve

Pritisak na mališane da jedu zaista može imati ogroman uticaj na njihov doživljaj obroka. Iako može biti jako frustrirajuće kada deca odbijaju hranu, posebno kada znate da im se to sviđa, toliko je važno ne vršiti pritisak na njih da jedu. Ovo može da se odrazi i na njihovo kasnije odrastanje.

Apetiti dece su veoma promenljivi i na njih može uticati mnogo stvari, uključujući bolest, rast zubića, umor ili jednostavno žele da rade nešto zabavnije. Zbog toga može biti prilično teško znati koliko hrane mališanima treba, ali zapravo, deca su veoma dobra u poznavanju sebe kada im je dosta. Ako vaše ne želi da jede i jasno vam daje snake – npr. okreće glavu, odguruje tanjir, plače ili zatvara usta, važno je da ih više ne terate da jedu.

Ovo zaista može smanjiti pritisak koji oseća dok jede, i zauzvrat, može zapravo da vam pomogne kako da naučite dete da jede sve.

Kako naučiti dete da jede sve kroz zabavu?

Istraživanje je pokazalo da zajedničko hranjenje, deljenje obroka i porodična zabava za vreme obroka može i te kako pomoći detetu da više jede. Na ovaj način ćemo im pomoći da uživaju i zavole hranu još dok su mali. Sve se radi o tome da obroke učinite društvenim i zabavnim – neka se oseća kao da je u vrtiću.

To ne mora da bude svaki obrok ili čak svaki dan, ali maksimalno iskoristite trenutke kada možete da sednete i uživate u obroku ili užini zajedno jer to može biti od velike pomoći da naučite mališana da jede svu hranu.

Naučite dete da jede raznoliku hranu

Vrlo je važno ponuditi detetu mogućnost da izabere hranu koja mu se dopada. Istraživanje je pokazalo čak da mališani 6-12 meseci lakše prihvataju nove ukuse, pa ovaj period treba da iskoristite.

Nudeći iše različite hrane dok je veća verovatnoća da će vaša beba prihvatiti ukuse, takođe pomaže da se poveća njihova povezanost sa hranom, a samim tim i verovatnoća da će nastaviti da je prihvata iz meseca u mesec.

Znamo da bebe imaju urođenu sklonost ka slatkim ukusima, tako da podsticanje više slanih ili gorkih ukusa, uključujući povrće, ponekad može biti izazovnije. Redovno povećanje izloženosti nizu voća i povrća može povećati pomoći da naučite dete da jede čak i taj grašak ili boraniju. Može da potraje malo duže dok je prihvati (najmanje 8-10 pokušaja) ali nemojte odustati! Zapamtite, radi se o dugoj igri i ključno je biti dosledan.

Kako naučiti dete da jede više?

Kuvanje sa decom ima mnogo prednosti, gradi njihovo samopouzdanje i daje im priliku da se upoznaju sa hranom van stola, pa su stoga možda skloniji da probaju nešto novo. Od kupovine do seckanja – veća je verovatnoća da će deca jesti hranu ako su bila uključena u proces pripreme i kuvanja! Možete im dozvoliti da sami sipaju sebi u tanjir šta žele i koliko žele jer se tako osećaju nezavisno. Igre kuvara uče dete da jede sve, čak i povrće koje može da gricka dok zajedno pripremate hranu. (Pročitajte i ovo: Kako dete da pojede celer, kivi i kelj?)

Znamo da nemate uvek vremena da uključite mališane u kuvanje i da samo želite da što pre pripremite hranu ali zato postoji i alternativa. Jednostavno pitajte dete šta želi da večera – na primer pasulj ili meso. Ovako im ostavljate prostor da izabere šta im se u tom trenutku više jede i veća je šansa da pojedu više. (Možda pomogne i ovo: Od probirljivca do hranoljupca u 8 jednostavnih koraka)

Zapamtite da mališani neće promeniti svoje navike oko hrane i obroka preko noći. Ali važno je da ostanete dosledni i da pokušate da vreme za obrok ili užinu učinite prijatnim i zabavnim.
Miljana Momirović

Christie Cooper/GettyImagesPlus

još iz kategorije