Zdrava ishrana bebe
10.03.2023 Ishrana deteta

Zdrava ishrana bebe od godinu dana: Šta treba da jede?

Između 12. i 24. meseca života, bebe uče da jedu za stolom i da prihvataju nove ukuse i teksture. Zdrava ishrana bebe je i dalje glavni prioritet da bi se pravilno razvijali i rasli.

Zdrava ishrana bebe od godinu dana: Koliko hrane im je potrebno?

U zavisnosti od starosti, veličine i nivoa aktivnosti, bebama je potrebno oko 1000 do 1400 kalorija dnevno. Vodite računa o tome da li je dete zadovoljno i sito i da li dovija adekvatnu ishranu, to jest kako reaguje na nju. Veoma je važno da obezbedite širok spektar hranljivih materija u ishrani vašeg deteta. Svakako se oko jelovnika možete konsultovati i sa vašim lekarom, naročito ako ste zabrinuti.

Zdrava ishrana bebe: Mleko je veoma važno

Mleko obezbeđuje kalcijum i vitamin D koji pomažu u izgradnji jakih kostiju. Bebama od godinu dana je potrebno oko 700 mg kalcijuma i 600 IU (međunarodnih jedinica) vitamina D dnevno. Da bi se ova potreba za kalcijumom zadovoljila, potrebno je da deca dobijaju dve porcije mlečne hrane svaki dan. Međutim, te porcije obezbeđuju samo polovinu potrebnog vitamina D, pa lekari često preporučuju dodatke vitamina D.

Deca u ovom uzrastu treba da piju punomasno mleko kako bi uneli dijetetske masti koje su im potrebne za normalan rast i razvoj mozga. Ako u porodici imate porodičnu istoriju gojaznosti ili je beba gojazna, proverite sa lekarom da li dete može da pije mleko sa smanjenim sadržajem masti 2%. Takođe, neka deca u početku odbijaju kravlje mleko zbog različitog ukusa u odnosu na majčino mleko ili formulu. Ako je to slučaj i sa vašim detetom, pomešajte punomasno mleko sa onim na šta su već navikli. Vremenom prilagođavajte smesu dok ne postane 100% kravlje mleko. Međutim, neka deca ne mogu ili ne žele da jedu mlečne proizvode. U tom slučaju, istražite druge izvore kalcijuma, kao što su sokovi obogaćeni kalcijumom, obogaćeni hleb i žitarice, kuvani sušeni pasulj i tamnozeleno povrće.

Unos gvožđa je jednako važan

Mala deca treba da unesu 7mg gvožđa svaki dan. Posle 12 meseci, deca će možda patiti od nedostatka gvožđa jer ne piju više formulu obogaćenu gvožđem. Kravlje mleko ima malo gvožđa i ako se ne nadoknadi ovaj nedostatak, to može uticati na rast i dovesti do problema u učenju i ponašanju. Gvožđe je potrebno za stvaranje crvenih krvnih zrnava koje prenose kiseonik po celom telu. Bez dovoljno gvožđa, tkiva i organi tela dobijaju manje kiseonika i ne funkcionišu kako bi trebalo. Da biste sprečili nedostatak gvožđa, učinite sledeće:

  • Ograničite unos mleka vašeg deteta na oko 2 do 3 šolje dnevno
  • Dajte bebi više hrane bogate gvožđem (meso, živina, riba, obogaćene žitarice, pasulj, tofu).
  • Kada servirate obroke bogate gvožđem, uključite i hranu koja sadrži vitamin C (kao što su paradajz, brokoli, pomorandže i jagode) jer on poboljšava apsorpciju gvožđa u telu.
  • Žitarice obogaćene gvožđem dete treba da unosi dok ne napuni 18–24 meseca.
  • Razgovarajte sa svojim lekarom ako ste zabrinuti da vaše dete ne jede uravnoteženu ishranu. Mnogi mališani se proveravaju na anemiju zbog nedostatka gvožđa, ali nikada ne dajte detetu vitaminske ili mineralne dodatke bez prethodnog razgovora sa lekarom.

U svakom slučaju, za sve nedoumice se konsultujte sa lekarom. Međutim, vodite računa da mleko i gvožđe budu uvršteni u jelovnik vaše bebe. Zdrava ishrana bebe je ključna za njen dalji razvoj.

 
Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus

još iz kategorije