Bezbedne igračke za bebe
10.03.2023 Zdravlje bebe

Bezbedne igračke za bebe: Na šta da obratite pažnju?

Sve igračke koje odaberete za svoje dete treba da budu sigurne za igru. Saveti u nastavku mogu vam pomoći da pronađete bezbedne igračke za bebe.

Bezbedne igračke za bebe: Na šta da obratite pažnju?

Na prvom mestu, poželjno je da pratite preporuke proizvođača na igračkama. Neke igračke imaju male delove koji mogu izazvati gušenje, pa obratite pažnju na sva upozorenja na pakovanju.

Kako da pronađete bezbedne igračke za bebe?

Igračke treba da budu dovoljno velike — najmanje tri centimetra širine i šest centimetara u dužini — tako da se ne mogu progutati ili zaglaviti u dušniku.

Izbegavajte klikere, novčiće, loptice prečnika 4-5 centimetra ili manje jer mogu da se zaglave u grlu iznad dušnika i da izazovu probleme sa disanjem.

Igračke na baterije treba da imaju kućišta za baterije koja se pričvršćuju zavrtnjima tako da deca ne mogu da ih otvore. Baterije mogu izazvati ozbiljne posledice – gušenje, unutrašnje krvarenje i hemijske opekotine.

Kada proveravate sigurnost igračke, uverite se da je nelomljiva i dovoljno jaka da izdrži žvakanje. Takođe, uverite se da nema:

  • oštre ivice ili male delove koji se mogu olabaviti i progutati
  • delove koji bi mogli da uštinu bebine prstiće

Većina igračaka za jahanje može se koristiti kada dete bude u stanju da dobro sedi bez podrške – ali proverite preporuke proizvođača. Igračke za jahanje kao što su konji za ljuljanje treba da imaju sigurnosne pojasevei da budu dovoljno stabilne i sigurne da spreče prevrtanje.

Ručno izrađene igračke treba pažljivo proveriti. Možda nisu testirane na bezbednost beba i dece.

Nikada ne dajte balone deci mlađoj od 8 godina. Dete koje duva ili žvaće balon može da se uguši ako ga proguta.

Igračke iz automata često sadrže male delove.

Da biste bili sigurni, redovno proveravajte igračke svojih mališana jer su se u međuvremenu možda oštetile i sada imaju oštre ivice koje ih mogu povrediti. Takođe, neki delovi su možda otpali sa igračke i sada ih vaša beba može progutati. Pročitajte i ovo: Kako da beba bude bezbedna dok puzi (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

klebercordeiro/GettyImagesPlus

još iz kategorije