Najčešće zablude o zdravlju bebe u koje roditelji veruju

Kada se beba rodi neiskusni novopečeni roditelji upadnu u zamku makar jedne od ovih zabluda, a neretko je reč o dobronamernim savetima koji, bez ikavog osnova, opstaju iz generacije u generaciju.

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Ovlaživači vazduha pomažu detetu da lakše diše kad ima prehladu.
Iako svež, vlažan vazduh – generalno – prija disajnim organima, nema dokaza da dodatno pomaže prehlađenim bebama.

2. Gledanje obrazovnih emisija, tvrdi “stara škola”, može pomoći detetu da bolje uči.
Istraživanja su pokazala da vreme koje dete provede ispred ekrana, slušajući dečje obrazovne programe, ne pomaže da brže progovori. Naprotiv, može biti štetno, posebno ako se time zamenjuje interakcija sa roditeljima.

3. Inhalacijski steroidi, ako se koriste duži period za lečenje astme, mogu dovesti do usporavanja rasta dece.
Hronična primena inhalacijskih steroida može privremeno da uspori brzinu rasta deteta, ali čim prestane da ih koristi, telo “ubrza” da dostigne genetski predviđenu visinu. Inhalacijijski steroidi za decu s određenim vrstama astme neophodni su za smanjenje upale disajnih puteva i izbegavanje neadekvatnog snabdevanja ćelija kiseonikom.

4. Bebe moraju da kake svaki dan.
Ovo je zajednička mana svih roditelja – misle da je kaka znak da je beba zdrava. Neke bebe imaju stolicu ređe nego što se misli da je uobičajeno. Nema potrebe za brigom sve dok beba ne počne da plače zbog bolova u trbuhu, ima krv u stolici ili tvrdu solicu koju teško izbacuje. Ako dete ne kaki nekoliko dana, ne jede ili povraća, hitno se obratite pedijatru.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije