šta dete treba da jede

5 zdravih namirnica koje nisu dobre za decu

Iako su mnoge namirnice zdrave za odrasle i stariju decu, najmlađima mogu stvoriti zdravstvene probleme, pa je preporučljivo izbegavati ih. Evo sa kojim namirnicama bi trebalo da sačekate pre nego što ih uvedete u jelovnik vaših mališana.

Guliver/Getty Images

Med
Deci do dve godine starosti ne sme se davati med, jer može da sadrži toksin Clostridium botulinum koji izaziva trovanje po imenu botulizam. Imunitet odrasle osobe sposoban je da se bori protiv pojave te materije, ali ne i dečji, pa ga je bolje u potpunosti ga izbegavati u ranim godinama vašeg mališana.

Nepasterizovano mleko
Kravlje mleko sadrži mlečne proteine koje deca do godinu dana života ne mogu svariti, pa se ne preporučuje uvođenje ove namirnice pre prvog rođendana. Međutim, u mlađoj dobi valja izbegavati i domaće mleko koje nije prošlo proces pasterizacije. Domaće mleko je puno ukusa, a neki veruju i da je bolje od onog industrijskog. Ipak, može da sadrži bakterije koje izazivaju smetnje u varenju.

Neke vrste riba
Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina i proteina, pa se preporučuje njena konzumacija od najranijeg uzrasta. Međutim, neke vrste ribe poput tune, sabljarke i skuše mogu da sadrže značajne tragove žive koja će naškoditi nervnom sistemu deteta, te ih treba ukloniti sa jelovnika mališana.

Citrusno voće
Limun, limeta, grejp i pomorandže deo su zdravih plodova iz porodice citrusa koju karakteriše visoki procenat vitamina C. Međutim ovo voće karakteriše i visoka kiselost koja može da nadraži osetljivi želudac deteta, ali i izazove kožni osip. Upravo zato preporučuje se da izbegavate davanje ove hrane deci mlađoj od godinu dana.

Hrana koja nadima
Brokoli i pasulj samo su deo namirnica sa visokim procentom prehrambenih vlakana koji poboljšavaju probavu, ali i izazivaju gasove. I dok oni kod odraslih osoba izazivaju tek neprijatnost, kod male dece mogu da prouzrokuju jake bolove u predelu stomaka, pa je bolje pričekati sa uvođenjem ovakvog tipa čvrste hrane u ishranu najmlađih.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije