Zašto je bolje kad mama radi

Ukoliko ste bili prinuđeni ili ste sami izabrali da se vratite na posao umesto da vreme provodite isključivo sa decom kod kuće, nema potrebe da osećate grižu savesti. Evo razloga koji će vam potvrditi da ste doneli dobru odluku, kako za vas, tako i za vašu decu…

Foto: Guliver/Thinkstock

Ponosite se titulom mame i znate da je to sada vaša najvažnija uloga u životu, ali jasno vam je da vi niste „samo“ majka, znate da imate još jednu ulogu, mnogo manju, ali bitnu i zato vam je lako da svaki dan napustite kuću i uđete u kancelariju.

Jedan od najvećih strahova novopečenih majki je nemogućnost uspostavljanja balansa između posla i roditeljstva, što izaziva dodatan stres. Međutim, mnoge studije su pokazale da zaposlene majke nisu samo srećnije, nego i na mentalnom planu ne pokazuju povećan stres, za razliku od žena koje napuste svoj posao i koje češće pate od depresije.

Po principu – kvalitet je bolji od kvantiteta, to što nezaposlene majke provode mnogo više vremena sa svojim detetom nema nekog bitnog uticaja na njegov razvoj. U suštini, može se desiti da takva situacija detetu škodi.

U današnje vreme uloga oca se ne razlikuje bitno od uloge majke, jer je imperativ da tata ide da radi a mama ostaje kod kuće davno prevaziđena. Ovako je roditeljstvo i zanimljivije i lepše kada se podele uloge i mama i tata postaju jednaki timski igrači.

Znate da je boravak u vrtiću ili sa dadiljom važna stavka u socijalizaciji vašeg deteta i ne pada vam teško kada klinci istrče napolje da se igraju i bez vas.

Neke majke imaju mali osećaj krivice kada odlaze kod frizera ili na ručak sa prijateljicama, a znaju da sve to plaćaju parama koje nisu one same zaradile. Naravno, i kada imate posao, vaša plata je prioritet za celu porodicu, ali je osećaj dobar kada znate da možete sebi da priuštite par cipela, haljinu i manikir, a da ne tražite pare od muža.

Istraživanja su pokazala da zaposlene mame imaju pozitivan uticaj na karijeru i finansije svog deteta. Tačnije, ćerke čije su mame zaposlene imaju obično viši stepen obrazovanja, važniju poziciju u kompaniji i zarađuju više od onih koje su odrasle uz majku koja za vreme njihovog odrastanja nije radila. Vi ste najveći uzor svojoj deci!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije