Stvari koje usrećuju decu, ali ne i roditelje

Svako dete je priča za sebe a, opet, sva deca imaju jednu zajedničku osobinu – vole praviti nered i buku. Nekoliko je situacija od kojih se roditeljima “diže kosa na glavi” iako bi se, zapravo, trebali opustititi i posmatrati stvari iz drugog ugla.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Skakutanje po baricama
Nema deteta koje se neće zaleteti ka prvoj barici koju ugleda u šetnji. Kad sledeći put poželite da mu zabranite da se zabavlja na taj način, setite se da takva igra pomaže u razvoju grube motorike.

Bacanje kamenčića i kopanje po blatu
Bacanje kamenčića beskrajno veseli svako dete, kao i kopanje po blatu, a blato, kamenje prljava kolena i tome slično samo su neke od stvari koje roditelji ne podnose. Verovali ili ne, ovakve aktivnosti odlična su prilika za razvijanje raznih veština, a senzorna iskustva pomažu detetu da razume svet oko sebe bolje nego da je učilo iz bilo koje knjige. Kamenje, blato i grančice mirišu bolje od bilo koje skupe igračke, a kada je stimulisano više čula, detetov mozak bolje pamti šta je naučilo.

Špagete posvuda i veselje što napokon jede samo
Ponekad nam se žuri i želimo što brže nahraniti dete, a ponekad smo baš oprali pod i grozi nas sama pomisao da će hrana biti posvuda ako detetu damo u ruke kašiku i pustimo ga da jede samo. Treba imati u vidu da što češće to činimo, dete će pre izrasti u samouverenu i samostalnu osobu. Dajući detetu više kontrole za stolom, neminovno računajte na uprljanu odeću, ali koristeći pribor za jelo ili čašu za vodu dete razvija kontrolu mišića i svesnost prostora, veštine koje će mu omogućiti da i druge stvari radi samo.

Obuća puna peska
Igre u ograđenom prostoru sa peskom skoro uvek završe tako što dete kući ponese obuću i čarape pune peska. Osim straha da će dete na taj način“pokupiti“ neku zarazu, pojedini roditelji strahuju da će im dete upraljati auto, uneti pesak u hodnik kuće… Motivacione igre, poput pisanja po pesku ili pravljenja kuli, pomažu sveukupan razvoj detete do njegove pete godine. Zato, ponudite mu lopatice i kantice, a ostalo prepustite njegovoj mašti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije