Uspavljivanje u naručju – dobra ili loša navika?

Jedan od najlakših načina da smirite uplakanu bebu i pomognete joj da lakše zaspi jeste da je ljuljate u krilu. Ipak, da li je ovo dobro rešenje?

Jedno od upozorenja koje roditelji iznova i iznova slušaju jeste da ne treba da navikavaju bebu da im zaspi u naručju, jer će je tako ljuljati do vrtića. Međutim, osim toga, ova aktivnost nikako ne može da naškodi bebi.

“Uvek je u redu uspavati u naručju bebu mlađu od četiri meseca i staviti je u krevetić na ispravan način – tako da leži na leđima na ravnoj površini”, ističe Satja Nariseti, docent na katedri za pedijatriju na Univerzitetu Rutgers. “Nakon trećeg ili četvrtog meseca, kada beba razvija redovnije navike spavanja i kada već može duže da spava tokom noći, možda bi trebalo da razmislite da li je u redu da je uspavljujete u naručju. Ipak, svaka beba je drugačija, kao i porodica, ali bi bilo dobro da sa ovom navikom prestanete pre nego što beba prohoda”, kaže doktorka Satja.

“Za pravilan razvoj je veoma važno da deca mogu vremenom sama da se uspavaju i ukoliko se probude tokom noći bez ičije pomoći ponovo utonu u san”, objašnjava ona.

Bebu možete polako navikavati da se sama uspavljuje tako što ćete je staviti u krevetac dok je još uvek budna i pustiti je da se lagano uspava. Uspostavljanje rutine pred spavanje takođe podstiče dobar san.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije