16.11.2016 Zdravlje bebe

Zašto se i kada pojavljuje žutica kod dece?

Žutica će često javlja kod tek rođenih beba, a nešto češće se pojavljuje kod dojene dece, ali i duže traje nego kod djece hranjene adaptiranom formulom.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

 

Visok nivo bilirubina kod beba dovodi do pojave žutice, jer se beba rađa s viškom crvenih krvnih zrnaca koja se po rođenju razgrađuju. Bilirubin stvara jetra prilikom razgradnje, jer sama nije dovoljno razvijena. Tako se pojavljuje žuti pigment kod beba, a kod beba se vidi po žutim beonjačama i koži koja poprima žutu boju. Blagi oblik žutice pojavi se kod gotovo svih beba u prvim nedeljama.

Tačan uzrok žutice se ne zna, ali naslućuje se da bi mogao biti zbog sastojaka majčinog mleka koji podstiče crevnu apsorpciju bilirubina koji se pak vraća u krvotok. Kod dojenih beba stoga žutica može potrajati nešto duže.

Većina dece koja imaju žuticu podvrgavaju se fototerapiji i tada je detetu onemogućeno dojenje s obzirom na terapiju koja se sprovodi u nekoliko intervala, zavisno od trajanja žutice.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ako je nivo bilirubina u krvi niži od 20 mg/dl obično se dete ne podvrgava terapiji, nego se nadzire sve dok se jetra sama ne razvije i ne pobedi žuticu. Kod težih slučajeva se majkama savetuje da uz dojenje daju detetu vodu sa šećerom ili da čak prestanu da doje ne kratak period, pa da detetu daju adaptirano mleko. Postoje i najteži slučajevi koji su vrlo retki, a tada fototerapija ne deluje pa se menja detetova krv.

Bebe sa žuticom obično su mnogo mirnije, jako uspavane, pa ih je stoga potrebno redovito buditi za dojenje kako dete ne bi izgubilo na težini i postalo još slabije. Ako vam se dete jako teško budi to znači da je trenutno u fazi najdubljeg zna pa pokušajte ponovno kasnije kada će nastupiti faza laganijeg sna.

Pratite svoje dete, prepoznajte simptome i nikako ne smete dopustiti da dehidrira. Posavetujte se za sve sumnjive simptome s lekarom i imajte dete pod strogim nadzorom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije