kako da beba bude bezbedna dok puzi
02.06.2022 Razvoj bebe

Kako da beba bude bezbedna dok puzi?

Sada, kada je vaša beba savladala umetnost kretanja, počinje da istražuje svet.  Napokon ima mogućnost da zadovolji svoju radoznalost i da nauči neke nove veštine.

Ovo je prvi korak u osamostaljivanju deteta. Vreme kad je beba za svaku sitnicu morala da traži i čeka vašu pomoć sada lagano ostaje iza vas. Beba će uskoro shvatiti da ako poželi onu šarenu loptu, više ne mora da plače i traži mamu – sada može samo da otpuzi po nju.

Za vas, ovo je period sasvim novih iskušenja, jer – istina je – taj veliki i interesantni svet krije mnoge zamke. Zato – učinite prostor sigurnim i pomozite vašem čedu da bezbedno istražuje svet!

Kako da beba bude bezbedna dok puzi?

Štitnici za utičnice

Pobrinite se da sve utičnice koje postavljene niže od 50 centimarata dobiju bezbednosne poklopce. Kablove bi trebalo da postavite u kanalice ili bar da ih prekontrolišete celom dužinom i pouzdano utvrdite da su dobro izolovani. (Pročitajte i: Puzanje kod bebe – zašto je važno?)

Ograničite zonu puzanja

Postavite pregrade i bebi ogradice tako da beba ne može da otpuzi do kupatila, kroz terasna vrata ili do stepenica. Ogradice su korisne i da biste sprečili dete da se kreće u prostorije koje još niste stigli da učinite bezbednim.

Oštri ćoškovi

Postavite štitnike na sve ćoškove na drvenom nameštaju, za slučaj da beba reši da usvoji još jednu novu veštinu – ustajanje! Opipajte sve ivice nameštaja koje se nalaze nadohvat bebinih ručica i proverite da li su ravne, te da beba ne može na njih da se povredi.

Sklonite sitne predmete

Dobro pregledajte sve police, klub-stolove i ćoškove u koje beba može da se zavuče i sa kojih može da dohvati predmete. Sve što može da se polomi i izazove povredu, sve što je dovoljno sitno (ili sadrži sitne delove) da bi se moglo progutati ili blokirati disajni put – privremeno sklonite. (Proverite: Hajde da puzimo!)

Sprečite rušenje

Stolnjaci, duge zavese, draperije, prekrivači za krevet… Iz bebine perspektive ovo su savršeni oslonci za prvo uspravljanje. Potrudite se da zamenite duge stolnjake i uklonite predmete koje bi beba mogla da obori na sebe. Isto važi i za uzice i gajtane, kao i najlon kese: one moraju biti van domašaja bebinih ručica.

Redovno usisavanje

Usisivač vam je sad najbolji prijatelj – on je najbrži način da osigurate da sve sitnice, prljavština i neželjeni predmeti nestanu s poda. Sobu po kojoj se beba kreće obavezno usisajte pre nego što pustite mališana da puzi.

 

SUPERSAVET

Prepuzite sobu!

Možda svuči smešno, ali ovo može da vas poštedi velikih nevolja i da spasi vašu bebu. Čak i kad mislite da je soba savršeno bezbedna, može se dogoditi da se negde zavukao novčić ili kliker starijeg deteta. Ili da je, jednostavno, provirio neki ekser iz poda. Ukoliko zauzmete puzeći stav, to će vam dati drugačiju perspektivu – biće vam lakše da sagledate sve potencijalne opasnosti, a zatim i da ih uklonite.
olesiabilkei/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije