Kako beba uči da puzi?
08.05.2023 Razvoj bebe

Kako beba uči da puzi?

Najčešće bebe počinju da puze između sedmog i dvanaestog meseca. Međutim, pre nego što ova veština bude savladana, beba uči da puzi. Prvo beba mora da razvije veštine poput kontrolisanja glave i ruku, sedenja bez podrške, prevrtanja i držanja ravnoteže na rukama i nogama. Da li vaša beba uči da puzi, a vi se pitate kako da joj pomognete?

Kako beba uči da puzi?

Da biste pomogli svojoj bebi da nauči ovu veštinu, neka provodi vreme na stomaku od rođenja. Neka to bude deo vaše zajedničke svakodnevne rutine. Bebe mogu imati različite stilove puzanja, vojničko puzanje, puzanje na kolenima i rukama, puzanje unazad, i mnoge druge. Svaki stil je normalan.

Zašto bebe puze?

Puzanje je veoma važna veština oju beba uči i to je jedna od velikih prekretnica u njenom razvoju. Beba će puzati kad bude spremna i to svojim omiljenim, jedinstvenim stilom. Bebe vole ovu novootkrivenu slobodu i zabavljaju se istražujući i otkrivajući sve što je na vidiku.

Beba uči da puzi između sedmog i 12 meseca i obično su u stanju da postignu položaj na rukama i kolenima negde izmešu šestog i devetog meseca.

Kako bebe razvijaju veštinu puzanja?

Puzanje je nova veština koju beba treba da nauči. Svaka nova veština nadograđuje se na prethodne veštine koje je već savladala. I svaka nova veština je složenija od prethodne. Pre puzanja, beba je zauzeta učenjem sledećih veština: kontrola glave, pomeranje ruku, sedenje bez podrške, prevrtanje, držanje težine na rukama i kolenima. Sve ove veštine su važne za njihov razvoj – za snagu ali i za kasnije sposobnosti puzanja i hodanja.

Kako pomoći bebi kad uči da puzi?

Na mnogo načina možete pomoći bebi da nauči da puzi:

  • Neka provodi svaki dan vreme na stomaku. 
  • Igrajte se zajedno na podu: osim što će bebi to biti zabavno, pokreti na podu, pomeranje predmeta s jedne na drugu stranu i slične aktivnosti pomoći će bebi u izgradnji fizičkih veština.
  • Podstaknite bebu da posegne za nekim predmetom, igračkom, vama.
  • Učinite dom bezbednim, pomerite sve prepreke sa puta kako bi beba imala prostora da puzi, da se ne povredi.
  • Izbegavajte hodalice jer one ne pomažu u puzanju ili kretanju vaše bebe. Zapravo, hodalice mogu odložiti puzanje.

Veoma je bitno da znate da ne puze sve bebe. Neke bebe jednostavno pređu na hodanje preskačući fazu puzanja. Međutim, ako beba ima više od godinu dana, ne puže i ne hoda, ili ako ste zabrinuti u vezi sa bilo kojom oblasti razvoja, uvek je pravo vreme da se obratite lekaru za savet.
Jovana Jevtić

sandsun/ Getty Images Plus

još iz kategorije