Zašto je važno da beba bude na stomaku
03.03.2023 Novorođenče

Zašto je važno da beba bude na stomaku?

Ako se pitate zašto je važno da beba bude na stomaku, odgovor je jednostavan. Na ovaj način beba stiče snagu za izgradnju svih onih važnih mišića koji će joj kasnije biti potrebni za sedenje, puzanje i kotrljanje.

U narednom tekstu možete pročitati sve o tome zašto je važno da beba bude na stomaku, uključujući i to kada bi trebalo da počnete to da primenjujete. Pročitajte savete koji će pomoći vašoj bebi da maksimalno iskoristi položaj na stomaku kao i sve benefite koje će ovaj položaj da joj donese.

Zašto je važno da beba bude na stomaku?

Vreme koje beba provodi na stomaku služi da se ojačaju njeni mišići vrata i ramena, ali i za poboljšanje motoričkih veština. Zbog netačnih verovanja i slabog napretka u medicini, majkama je ranije savetovano da bebe spavaju isključivo na boku. Zatim, zbog drugog verovanja – da se bebe mogu udaviti povraćanjem ukoliko i spavale na leđima, majkama se savetovalo da bebe spavaju na stomaku. Naučnici su kasnije primetili da spavanje na stomaku može povećati rizik od SIDS-a, ali i da deca koja spavaju na stomaku mogu imati problema sa disanjem. Od tada, preporučeno je spavanje beba na leđima i stopa SIDS-a se smanjila u velikom procentu. Jedna nepredviđena posledica ove nove politike koja spasava živote bila je da su bebe kasnije počele da se guraju i puze. Zbog svega toga, lekari danas preporučuju da bebe provode neko vreme u toku dana na stomaku kako bi se razvijali njihovi mišići i kako bi se brže razvijale motoričke sposobnosti.

Kada treba početi sa ovom praksom?

Predlaže se da od samog rođenja bebe provode neko vreme na stomaku, ali na početku na grudima roditelja. Drugačije rečeno, ovo se odnosi na maženje u vašem naručju. Možda ovo deluje banalno, ali zapravo se pokazalo da mnogi roditelji ostavljaju decu satima na leđima. Međutim, deci je potrebno da provode vreme na svom stomaku kod roditelja u zagrljaju. Otprilike od petog ili šestog meseca bebe postepeno počinju same da se okreću na stomak. To je prirodna razvojna faza. Kada vaša beba otkrije da može da se prevrne i sama posegne za igračkom to će sama i raditi te ne morate odvajati posebno vreme koje beba provodi na stomaku.

Koliko dugo beba treba da bude na stomaku?

Odgovor je jednostavan: kratko i često. Najbolje je novorođenče spuštati na minut ili dva nekoliko puta dnevno. Kako dani prolaze, vreme se može povećavati. Dobro je da se počne sa minutom, a zatim povećavati taj period za minut svakog dana dok beba ukupno ne bude na stomaku 40-60 minuta. Podrazumeva se da to ne mora biti odjednom, već iz nekoliko puta.

Šta ako beba ne voli vreme koje provodi na stomaku?

Bebe podižu glavu i traže dojku od rođenja, to je posledica evolucije. Sve bebe su evoluirale tako da se podižu i već od četvrtog meseca gledaju okolo. Kotrljanje počinje od petog ili šestog meseca, a zatim počinje aktivno kretanje – puzanje, pomeranje po podu, dok neke bebe jednostavno preskaču tu fazu i odmah prelaze na hodanje.

Roditelji koji često nose bebu primetiće da ona vremenom počinje da se odguruje od njihovih grudi kako bi bolje sagledala svet. Prva tri meseca su odlična da bebu stavljate na stomak. Mame koje doje mogu prirodno ušuškati svoju bebu nakon toga, tako da se ona u njihovom naručju sama odguruje i vežba svoje mišiće.

Ukoliko vaša beba ne voli da provodi vreme na stomaku, što nije tako redak slučaj, nema potrebe za panikom. Jednostavno odbacite kolica i stolice za bebe i izađite u šetnju koristeći nosilicu. Neka vaša porodica dok se igra sa bebom povremeno podigne bebu i prigrli je uz grudi jer će to podstaći bebu na aktivnost. Ovo osim fizičkog razvoja doprinosi i društvenim veštinama i razvoju samopouzdanja.

Zašto je važno da beba bude na stomaku: Benefiti

1.Bebe na ovaj način razvijaju snagu mišića. Osim toga, očvršćuje i njihov vrat, bolje drže glavu, a osim toga jačaju i njihove ruke i noge. To im pomaže da brže počnu da puze.

2. Ovo je način da beba počne bolje da kontroliše glavu. Vreme na stomaku podstiče vašu bebu da počne da se kreće i diže glavu malo po malo kako bi mogla bolje da istražuje svoju okolinu. Na kraju će moći da podigne sopstvenu glavu i traži zvukove i igračke po sobi.

3. Na ovaj način sprečavate da beba ima ravnu glavu. Do ovoga može doći ukoliko beba previše vremena provodi na leđima.

4. Ovaj položaj pomaže bebi da se olakša od unutrašnjih gasova.

5. Vreme provedeno na stomaku kod beba stimuliše kognitivni razvoj i razvitak čula. Bebe će početi da okreću glavu ka različitim zvukovima koje čuju i na kraju će se okretati na stomak da traže zvukove. Takođe, na ovaj način postaju svesnije različitih tekstura i površina, jer mogu da osete šta je ispod ruku.

6. Poboljšava se koordinacija oka i razvoj vida. Kada je beba na leđima, ona gleda svet iz potpuno druge perspektive. Za razliku od toga, na stomaku mogu da se fokusiraju na igračke u blizini, da posežu za njima i da pokušavaju da uhvate predmete.

7. Razvoj motoričkih veština je takođe podstaknut ovom vežbom.

8. Ovo je odličan način za stvaranje jake veze između roditelja i mališana. Držanje bebe na vašim grudima tako da je beba okrenuta na stomak stvara kod bebe osećaj sigurnosti, a osim toga, ona i dalje može da vežba svoje mišiće.

9. Vreme provedeno na stomaku je odlično za uspostavljanje rutine. Bebe vole rutinu i ako vreme na stomaku bude deo rutine vašeg mališana, to im može pomoći da počnu da ga predvišaju, čak i da pokazuju uzbuđenje posle spavanja jer znaju da će uskoro moći da vide svet sa svog stomaka.

Saveti

Počnite od prvog dana da stavljate bebu na stomak

Posle mnogo vremena u stomaku, beba nije navikla da leži na stomaku i zbog toga će na početku biti nervozna ako je budete stavljali na stomak. Ono što je važno je da ovaj proces teče nežno i da se beba oseća mirno i sigurno kako bi uspela da vežba svoje mišiće.

Budite strpljivi

Kada se beba rodi glava čini trećinu njenog tela. Zbog toga mu treba mnogo snage da počne da podiže svoju glavu uz sva seta mišića na vratu. Zato budite strpljivi do trenutka kada beba uspe samostalno da podigne svoju glavu.

Držite bebu blizu sebe

Radi bezbednosti, najbolje je da beba bude u prostoru koji vi možete da dohvatite. Neka prvo podiže svoje telo dok je na vama, a tek kasnije ga spuštajte na druge površine.

Vi ste detetu zanimljiviji od svake igračke

Ne morate trošiti novac za igračke, beba je zainteresovana za vaše lice i vaš glas te će svojom glavicom pokušavati da vas pronađe i tako će biti motivisana da podiže glavu.

Vreme na stomaku će pomoći u varenju

Maksimalna pomoć prilikom varenja hrane postiže se tako što bebu prislonite na jastuk tako da joj ruke budu ispred. Držite bebu u sigurnom položaju i pomerajte jastuk veoma nežno vodeći raćuna da beba bude srećna i zadovolojna pokretima.

Nemojte se osećati loše ako se beba pridigne na samo nekoliko sekundi

Kratkotrajna podizanja su normalna i očekivana. Nemojte očekivati od bebe da uradi više od onoga šta može, neka beba vodi vas i ako je mrzovoljna, ohrabrite je da pokuša još malo.

Nadamo se da smo vam na dobar način objasnili zašto je važno da beba bude na stomaku i da ćete uz pomoć naših saveta uspeti da izvučete najbolje iz ovog procesa.Jovana Jevtić

FamVeld/GettyImagesPlus

još iz kategorije