zašto beba plače u snu
23.02.2023 Novorođenče

Zašto beba plače u snu?

Dok trudnoća traje, roditelji se polako pripremaju na besane noći koje ih uskoro čekaju. Kada beba dođe na svet, tek tada dolazi do pravog saznanja kako izgleda život sa bebom. Svaki roditelj se tada pita zašto beba plače u snu.
Prve noći nakon dolaska bebe deluju mirno, beba se budi uglavnom kada je gladna ili žedna i njenim snom se uglavnom može upravljati. Zatim, već krajem prve nedelje sve se može promeniti. Otkrijte zašto su bebe tokom dana mirne, a u toku noći traže stalnu pažnju.

Da li ste se ikada pitali zašto beba plače u snu?

Pre svega potrebno je da znate da je nekim delom u našem genetskom kodu zapisano da je noć nebezbedno vreme. Još od najranijih ljudskih zajednica poznato je da su bebe najbezbednije kada je napolju dan jer su tada pod budnim okom članova zajednice. Međutim, još i tada, u drevnom svetu, zalazak sunca predstavljao je potencijalnu opasnost.

Danas, bez obzira na to što živimo u istorijski najbezbednijem vremenu, moramo da shvatimo da je bebin mozak primitivan i da je sve za šta se on bori zapravo preživljavanje.

Evolucija je uradila svoje

Bebe mlađe od četiri meseca još uvek uglavnom sisaju ili se hrane na flašicu i uglavnom zaspe u toku tog procesa. Ako se beba nakon toga brzo počne mrdati i plakati, najčešće mame pomisle da se beba nije dovoljno zasitila i ponovo joj daju hranu. Tada se poremeti ciklus hranjenja.  Morate znati da glad nije jedini razlog za plač u toku noći i da ne možete pobediti evoluciju. Najmlađi članovi porodice uglavnom plaču jer se osećaju nezaštićeno, a na vama je da preduzmete sve mere kako biste taj osećaj sprečili. Razmislite o načinima na koje možete pomoći bebi da se oseća sigurno.

Telo odrasle jedinke takođe se menjalo tokom evolucije, pa su hormoni zaduženi za stvaranje majčinog mleka obezbedili drugačije funkcionisanje sna. Naime, majke gube mogućnost padanja u dobok san kako bi uvek čule plač svoje bebe, ali to se nadoknađuje tako što se za razliku od svih drugih situacija, u ovom periodu san u toku noći sabira i na taj način mame se nekada mogu osećati veoma naspavano.

Kako biste iskoristili što više vremena za spavanje, jedan od načina je da bebin krevetac ili kolevku približite svom krevetu kako biste u toku noći svojom rukom mogli da date bebi znak da ste tu i da ga čuvate.

Još jedna od opcija za umirivanje bebe i njenog noćnog plača jeste zajedničko spavanje, međutim, ono sa sobom nosi mnoštvo rizika te je potrebno da budete veoma oprezni.

Bitno je da znate za ovaj faktor kako ne biste uvek mislili da je beba gladna i prečesto joj davali hranu. Ukoliko ste se pitali zašto beba plače u snu, ovaj evolucioni faktor je jedan od razloga sa kojim treba da se pomirite. Znajte da niste jedini koji se bore sa neprospavanim noćima. Sasvim je normalno da želite više sna i zbog toga ne treba da se osećate loše.
Jovana Jevtić

LENblR/GettyImagesPlus

još iz kategorije