Začepljen nos kod beba
23.02.2023 Zdravlje bebe

Začepljen nos kod beba: Kako da ga očistite?

Začepljen nos kod beba može doneti mnogo nelagode. To negativno utiče na njihovo hranjenje i ometa san. Kako možete da pomognete vašoj bebi?

Začepljen nos kod beba: Zašto se to događa?

Prehlade su veoma česte kod male dece. Bebe se češće prehlađuju od odraslih i često prehladu prate simptomi kao što su curenje iz nosa, kijanje, začepljen nos ili visoka temperatura. Razlog ovom čestom oboljevanju je to što se kod beba imuni sistem još uvek razvija. Zahvaljujući tome bebe često oboljevaju i od infekcije uha i od boginja.

Kako da očistim začepljen nos bebi?

Vaša beba neće moći sama da pročisti nos, tako da će joj biti potrebna vaša pomoć. Evo kako da im očistite nos:

  1. Razblažite sluz. Ovakva sluz će se lakše kretati kroz nos vaše bebe. Ovo možete postići održavanjem hidratacije bebe ili možete staviti bebu na leđa i staviti po kap fiziološkog rastvora u svaku nozdrvu.
  2. Izvadite sluz. Za ovo će vam trebati pumpica za nos. Stisnite pumpicu i nežno stavite uži deo u jednu nozdrvu. Otpustite pumpicu. Pumpica će povući sluz iz nosa vaše bebe. Kada završite  jednu nozdrvu, učinite isto i na drugoj.
  3. Obrišite im nos. Pobrinite se da obrišete sve komadiće sluzi oko bebinog nosa koristeći meku maramicu za lice.
  4. Ako niste uspeli sa vađenjem sluzi, pokušajte da stvorite paru u kupatilu i sedite sa bebom nekoliko minuta. Para će omekšati sluz u njihovim nozdrvama. Potom, ponovo pokušajte sa pumpicom.

Začepljen nos kod beba nije jedini simptom prehlade i ne javlja se uvek. Bebama često samo curi nos. U tom slučaju bi bilo najbolje da obrišete sluz nežnim bebinim maramicama kako se sluz ne bi skorila i zadavala bol bebi.

Začepljen nos kod beba: Kako da beba bolje spava?

Stvari budu za nijansu gore kada vaša beba leži. Zbog toga su noći komplikovane kada im je začepljen nos. Najsigurniji položaj za spavanje je da bebe spavaju na leđima, ali to će izazvati poteškoće sa disanjem. Zato je najbolje da se trudite da im nos bude čist i u toku noći.

Kada je potrebno da odem kod lekara?

Prehlade nisu ozbiljne, ali bi trebalo da posetite lekara ako primetite nešto od sledećeg:

  • Prehlada traje skoro 3 nedelje
  • Vaša beba je mlađa od 3 meseca i ima temperaturu višu od 38 stepeni, odnosno 39 stepeni ako je između 3-6 meseci
  • Beba se muči da diše
  • Iskašljavanje krvi
  • Uporna upala grla

Ovi simptomi su alarm za odlazak kod lekara. Međutim, prehlade uglavnom nisu preterano zabrinjavajuće, ali je veoma važno da brinete o tome da njihov nos bude čist. Zbog toga ćete ove postupke morati stalno ponavljati, ali što vi budete uporniji, pre će se vaša beba osećati bolje.
Prostock-Studio/GettyImagesPlus

još iz kategorije