razmak između dve trudnoće
23.02.2023 Porođaj

Razmak između dve trudnoće: Koliko vremena treba da prođe pre sledećeg drugog stanja

Planirate još jednu bebu, a vaše novorođenče je još uvek malo? U prvih nekoliko meseci života vaše bebe sigurno vas muče neprospavane noći i umor, a seks je rangira veoma nisko na listi vaših želja. Međutim, u ovom periodu postoji šansa da zatrudnite. Saznajte koliki treba da bude razmak između dve trudnoće i na koji način je najbolje da se štitite nakon porođaja.

Vremenski razmak između dve trudnoće

Ako se pitate koliko vremena treba da prođe između porođaja i sledećeg seksa, ženama se obično savetuje da sačekaju šestonedeljni pregled nakon porođaja. Pre toga krvarenje i iscedak se polako smiruju, a modrice i šavovi zaceljuju.

I konačno, koliko vremena treba da prođe da biste mogli ponovo zatrudneti?

Istraživanja su pokazala da žene koje ne doje mogu ovulirati 28 dana nakon porođaja i tada postoji velika verovatnoća za trudnoću, ali to je vreme kada je najvećem broju žena još uvek rano za seks nakon porođaja. Ukoliko dojite, teško je zatrudneti u prvih šest meseci. Hormonske promene izazvane dojenjem doprinose zaustavljanju ovulacije.  Kada je u pitanju sledeća trudnoća, teško da će se desiti u prvih šest do devet meseci. Kada se žene odluče da naprave veći razmak između dve trudnoće i u tom slučaju je potrebno koristiti kontracepciju. Zapamtite da bez obzira na to što dojenje zaustavlja ovulaciju, ono nije kontracepcija i nemojte se oslanjati na to ukoliko ne želite odmah još jedno dete.

Kontracepcija nakon trudnoće

Najveći broj novih roditelja koristi kondome kao zaštitu od nove trudnoće. Ukoliko imate problem sa suvoćom vagine nakon porođaja, koristite lubrikant na bazi vode. Ukoliko dojite, dovoljno je da koristitie mini-pilule. One sadrže samo jedan hormon – sintetički progestogen – koji u majčinsko mleko ulazi u veoma malim količinama koje se ne smatraju štetnim. Sa ovom terapijom možete krenuti već tri nedelje nakon porođaja, ali nikako ranije jer postoji rizik od krvarenja.

Ukoliko ne dojite, koristite kombinovanu oralnu kontraceptivnu pilulu koja može sadržati dva hormona – sintetički progestogen i estrogen. Ove pilule blokiraju ovulaciju. Za ovu vrstu kontracepcije potrebno je sačekati da prođu otprilike tri nedelje od trudnoće jer može izazvati pojavu krvnih ugrušaka ukoliko se uzme prerano.

Ukoliko mislite da je vaša porodica kompletna ili ne želite naredno dete bar još tri godine, možete se posavetovatit sa svojim lekarom oko dugoročnih metoda kontracepcije.

Dobro razmislite o svojim željama i mogućnostima, radite kako se osećate i pratite savete lekara. Razmak između dve trudnoće je ipak individualna stvar i dobro je da se pored medicinskih saveta koje svakako treba da poslušate, vodite i svojim emocijama.
Jovana Jevtić

Anastasiia Stiahailo/GettyImagesPlus

još iz kategorije