sindrom ravne glave
23.02.2023 Razvoj bebe

Sindrom ravne glave: Kako da ga sprečite?

Sindrom ravne glave pogađa jednu od pet beba. Međutim, to je prirodno stanje koje se uglavnom reši samo od sebe i nije razlog za brigu. Evo o čemu se radi.

Šta je sindrom ravne glave?

Naziv ovog stanja zvuči gore nego što zaista jeste. To je uobičajeno stanje i uglavnom nema razloga za brigu. Lekari savetuju da beba spava na leđima zbog sindroma iznenadne smrtne odojčadi (SIDS). Međutim, to može da doprinese tome da glava vaše bebe bude ravna, što je svakako manja briga.  Postoje dve vrste ovog sindroma:

  • Plagiocefalija – glava je ravna sa jedne strane zbog čega glava izgleda asimetrično
  • Brahikefalija – glava je ravna pozadi čineći da glava izgleda šira ili čelo istaknutije

Zašto se javlja sindrom ravne glave?

Male bebe imaju veoma meku i savitljivu lobanju. To znači da se ona može izmeniti u drugačiji oblik ako postoji stalni pritisak na deo glave. Evo šta još može dovesti do toga:

  • Vaša beba većinu vremena provodi ležeći na leđima, pa njena glava može prirodno postati  ravna na delu koji nosi najveći deo njene težine.
  • Prevremeno rođene bebe imaju više šanse da razviju simptom ravne glave. Njihova lobanja je mekša kada se rode.
  • Glava vaše bebe može biti pritisnuta u materici zbog nedostatka amnionske tečnosti koja bi ublažila pritisak.

Sindrom ravne glave može varirati od jedva vidljive do očigledne. Iako deluje zabrinjavajuće, to ni na koji način ne utiče na rast lobanje ili mozga. U većini slučajeva, treba pustiti da vreme odradi svoje.

Kako mogu da pomognem bebi i da ga sprečim?

Ako vas zabrinjava izgleda vaše bebe, svakako možete otići kod lekara da se konsultujete i da vam predloži nekoliko stvari koje mogu pomoći. Glava vaše bebe će prirodno početi da se zaokružuje kako bude rasla i kako se bude kretala. Ali možete pokušati nekoliko stvari da biste skinuli pritisak sa ravnog dela vaše bebe.

  • Izazivajte različite položaje glave kod vaše bebe kako biste skinuli pritisak sa određenog dela. Pomerajte im igračke da gledaju u njih u krevetiću.
  • Možete da menjate način kako držite bebu da biste promenili pritisak na određeni deo glave
  • Podstičite bebu da leži na stomaku svaki dan. Počnite sa kratkim sesijama, a zatim produžite na najmanje 20 minuta kada vaša beba bude između 3. i 4. meseca.

Može proći nekoliko meseci pre nego što primetite poboljšanje u obliku glave vaše bebe. Kada ona napuni godinu ili dve, ravan deo glave će biti jedva primetan.  Postoje kacige i trake za glavu koji su dizajnirani za poboljšanje sindroma ravne glave. međutim ovi proizvodi su skupi, a nije utvrđeno da rade.

Da li postoje dugoročne posledice ovog sindroma?

Srećom, nema dugoročnih posledica kada je ovaj sindrom u pitanju, kao ni drugih simptoma sem izgleda. Jako retko se dešava da abnormalni oblik glave nagoveštava problem preranog spajanja kostiju lobanje poznato i kao kraniosinostoza.

U svakom slučaju, ako ste zabrinuti, konsultacija sa lekarom neće škoditi, ali nemojte previše da brinete. Verovatno će se ovo stanje izlečiti samo od sebe, a uz vašu malu pomoć to može biti nešto ranije nego inače.
ElenaNichizhenova/GettyImagesPlus

još iz kategorije