Razvoj bebe – ležanje na stomaku

Kada uzmete u obzir sve dremke i noćno spavanje, shvatićete da vaša beba na leđima provede i do petnaest sati svakog dana. Stoga bi trebalo da napravite balans tako što ćete je navesti da dok je budna provodi što više vremena ležeći na stomačiću. Ovo je bitno jer će beba tako unaprediti snagu vrata i kičme, a manje je verovatno da će joj glava na potiljku postati pljosnata.

Guliver/Getty Images

Evo zbog čega je dobro da dete provodi vreme na stomaku, i kako da to sprovedete na najefikasniji način…

Jačanje vratnih mišića
Pošto dete provodi puno vremena na leđima, potrebne su mu aktivnosti koje bi pomogle da ojača vratne mišiće. Iako se bebama u početku položaj na stomaku uglavnom ne dopada, vrlo je bitan za njihov razvoj jer se postepeno osposobljavaju da podignu glavu, nakon čega treba da usledi podizanje celog tela i priprema za period u kom će početi da puze.
Savet: Kada nosite dete na kuku, često menjajte stranu i prebacujte ga iz desne u levu ruku, što će bebu navesti da češće okreće glavu levo i desno.

Razvoj mišića u gornjem delu tela
Tokom vremena koje provodi na stomačiću beba se fizički osposobljava za dalji razvoj i nove pokrete. Postepeno ćete primetiti kako su kod deteta sve vidljiviji mišići na rukama, gornjem delu leđa i ramenima.
Savet: Nakon što beba jede i podrigne, stavite je da leži na stomaku, jer ćete tako najlakše početi da navikavate dete na ovaj položaj.

Bebin prvi trening
Spustite dete na pod tako da leži na stomačiću, a ako još uvek ne može dugo da drži glavu podignutu u ovom položaju, ispod grudi joj stavite jastuče kako bi imala bolji pogled. Dok je beba u ovom položaju zabavljajte je igračkama u jarkim bojama, kako bi ovaj položaj upamtila kao posebno interesantan.
Savet: Nosite bebu tako da joj je lice okrenuto suprotno od vas, jer tako može da vidi svet i potrudiće se da se okreće sa jedne na drugu stranu, kako bi bolje videla stvari koje joj privlače pažnju.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije