Kako da pobedite praznični stres

Praznicima se najviše raduju deca i mladi, ali za roditelje oni često znaju da budu izvor stresa.

Guliver/Getty

Guliver/Getty

Svako različito doživljava novogodišnje praznike. Neizmerno im se raduju uglavnom deca i mladi, ali za roditelje praznici često budu izvor stresa.

Istraživanja pokazuju da prosečna osoba na praznične pripreme potroši 42 sata godišnje. To uključuje kupovinu, planiranje i prisustvovanje zabavama, dekorisanje kuće, spremanje hrane. A, pošto su nam životi ionako prepuni obaveza, jasno je da je ovo dodatni pritisak. Uz gust raspored, finansijske brige su najveći okidač stresa u ovom periodu. Nije pošteđen niko, s tim što su stresu podložnije žene i oni koji imaju decu.

Zato, psiholozi savetuju kako da se najbezbolnije izborimo sa prazničnom tenzijom.

Previše zadataka

Umesto obaveza, stručnjaci predlažu da se postave ciljevi. Na primer, umesto da sebi zacrtate zadatak da napravite ogromnu tortu i bogatu trpezu, postavite cilj da uživate u praznicima i lepoj hrani.

Takođe, kada nismo fokusirani, rasipamo energiju, pa osnovni cilj podelite na tri manja, na primer okitite dom, pripremite omiljeno jelo ukućana i obavite veliku prazničnu kupovinu. Nemojte sve raditi sami, podelite obaveze sa ukućanima, bićete rasterećeniji i nećete se odricati zadovoljstava koja ne biste sami mogli da postignete.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije