strategija protiv stresa
06.06.2022 Kutak za mame

Strategija 4S: kako da mame preguraju dan, a ne izgube živce

Emotivna i psihološka podrška preko nam je potrebna svima… Posebno nama mamama. Trudnoća, a kasnije i postporođajno doba, briga o bebi, ali i o sopstvenom stanju i organizmu, otvaraju razna pitanja, nedoumice, brige za koje ne nalazimo uvek vremena.

Mame su, po pravilu, preopterećene, bez širokog kruga podrške i pomoći. Neretko su neispavane, preskaču obroke i jedu na brzinu. Stres kojem su one izložene u toku 24 sata često je nemerljiv. Milica Mikić Grčkarac, jedan od psihologa koji putem platforme DokTok.rs rade s mamama svakodnevno, kaže da je najbolja odbrana od stresa primena strategije 4S. (Saznajte i: POD UTICAJEM HORMONA: Razdražljivi ste? Još kako!)

Strategija 4s – za mame bez stresa

Socijalna podrška Požalite se nekome ako vam je potrebna podrška, ako se osećate usamljeno, neprijatno, napeto. Kad izrazimo svoja osećanja verbalno, njihov intenzitet opada, neće nas mučiti u tolikoj meri kao kad se zatvorimo. Kad nas druga osoba sasluša i razume, već smo se u izvesnoj meri oslobodili neprijatnih osećanja.

Smeh Više puta ste čuli da je smeh zdrav. Pozitivno utiče na čovekovo psihofizičko zdravlje. Značaj humora u svakodnevnom životu prepoznali su još grčki filozofi. Humor doprinosi smanjenju bola, jačanju imunosistema, pospešuje cirkulaciju, poboljšava međuljudske odnose, izaziva prijatne emocije i pojačava samopouzdanje. Kada neku stresnu situaciju pokušamo da sagledamo na smešan način, kroz humor, tada zauzimamo distancu u odnosu na problem, uliva nam se osećaj da je problem moguće rešiti, što smanjuje stres. Održavamo pozitivan stav prema životu, kao i prema sebi, a to utiče na to da se bolje adaptiramo i prihvatimo novonastalu situaciju.

Sport Vežbanje i fizička aktivnost utiču na održavanje balansa u celom organizmu. Prilikom pokretanja organizma razgrađuju se mnoge štetne materije, a produkuju se zdrave. U toku fizičke aktivnosti luče se materije koje utiču na naše raspoloženje, na osećaj zadovoljstva. (Pročitajte i: Znate li šta je mamin bes?)

Tu nam mogu pomoći i različite tehnike relaksacije. One direktno utiču na fizičke procese u organizmu, koji su u vezi sa stresom (opuštaju mišićnu tenziju). Relaksacija započinje zauzimanjem udobnog položaja tela koji dopušta postepeno opuštanje svih njegovih delova. Opuštanje prati kontrola disanja, lagani udah kroz nos, zadražavanje vazduha, a potom duži izdah kroz usta. Ponavljajte ovo nekoliko minuta, sve dok ne osetite olakšanje.

San Kad smo umorni i neispavani, teže podnosimo čak i najmanje neprijatnosti. Osnovno pravilo jeste zadovoljiti sve fiziološke potrebe kako bismo bili otporniji na sve što nas čeka u toku dana. Za vreme spavanja obnavljaju se ćelije i energija, punimo baterije kako bismo bili produktivni. Nespavanjem taložimo štetne materije u organizmu, a ako posežemo za kafom i energetskim pićima kako bismo otklonili umor – činimo dvostruku štetu. Otklanjajući umor, nismo regenerisali organizam, a pritom smo uneli još štetnih materija. Kako bismo obezbedili osnovu za normalno funkcionisanje, potrebno je da spavamo osam sati, da se hranimo zdravo i unosimo dovoljno tečnosti.
još iz kategorije