takmičarsko roditeljstvo

Muči li vas sindrom takmičarskog roditeljstva?

Da li se na igralištu srećete s mamama koje ne propuštaju priliku da vam kažu da je njihova beba naprednija/veštija/pametnija/lepša… od vaše? Dakle, kako se snalazite u velikom i bespoštednom takmičenju roditelja?

Šta je takmičarsko roditeljstvo?

Kada je Ivana (28) rodila prvo dete, sina Aljošu, jedva je čekala da počne da razmenjuje iskustva s drugim majkama. No, nakon izvesnog vremena, upoznala je i lošu stranu modernog roditeljstva – takmičarski nastrojene majke.

Tokom jedne šetnje parkom, gurajući petomesečnog Aljošu u kolicima, pored mene se zaustavila jedna žena, sa besprekorno obučenom bebom devojčicom, i obratila mi se rečima: ‘Zar vaša beba još ne može da sedi?’ Kada sam se nasmejala i odmahnula rukom, ona mi je uputila saosećajan pogled i rekla: ‘Pretpostavljam da se devojčice ipak mnogo brže razvijaju od dečaka.’ Poželela sam da zgrabim Aljošu i da pobegnem kući.”

Gotovo svi roditelji iskuse ispade neosetljivosti drugih roditelja, koji su izraženo takmičarski raspoloženi. Budući da žene danas teže uspehu na svakom polju, to se razumljivo odnosi i na roditeljske veštine i izgradnju sposobnosti i ličnosti njihove dece. Čak i ljudi koji se nikada nisu hvalili svojim atributima, niti su to očekivali od drugih, nemaju iste kriterijume za svoju decu, te počinju da ih preterano ističu. Ponekad počinju tako da se ponašaju i pre rođenja bebe.

Zašto se roditelji nadmeću?

 Psiholozi objašnjavaju ovaj fenomen činjenicom da današnje generacije smatraju roditeljstvo kao stvar izbora. Budući da parovi danas imaju manje dece nego generacije u prošlosti, kao i da ih dobijaju kasnije – „vrednost” svakog deteta sada izgleda veća. Istovremeno, očekivanja roditelja od potomstva se uvećavaju. Anksioznost je još jedan od faktora koji motiviše današnje roditelje da se ponašaju takmičarski. To je naročito izraženo nakon rađanja prvog deteta, kada se ne zna mnogo o razvoju bebe. Tada roditelji zapažaju i najmanju promenu kod bebe, ali ne mogu da procene da li je ona znak napredovanja (možda i prednjačenja u odnosu na vršnjake), ili je znak kašnjenja u razvoju. Zato su poređenja s drugim bebama sasvim prirodna i opravdana. Baš kao što je razumljiva panika ako zaključe da njihova beba u nečemu zaostaje za vršnjacima, ili neopisiva sreća i ponos u slučaju da je beba naprednija od ostalih.

Pobedite takmičarski nastrojene mame

Važno je da stalno podsećate sebe da ste dobar roditelj, da ne sumnjate u svoje sposobnosti i osećanja i da ne podležete pričama i pritiscima drugih mama. Takođe, psiholozi predlažu da vodite dnevnik razvoja – koji se odnosi isključivo na vaše dete – koji će vas uveriti da vaša beba stalno napreduje. Na kraju krajeva, sva deca prolaze kroz iste faze razvoja i retko kad se dešava da neko od njih zaostaje (što je takođe rešivo). A kada se suočite s majkom koja se ne samo naglašeno hvali neverovatnom darovitošću svoje bebe, već to čini na račun vašeg deteta, pridružite joj se u pohvalama. Prebacite loptu na njen teren, naravno pohvalama njenih i sposobnosti njenog deteta, čime ćete izbeći kompeticiju i posledično stres.

Ukoliko je neka majka otvoreno kritizerski raspoložena prema vama i vašem načinu podizanja deteta, smireno joj odgovorite: „Pa, svi smo različiti. Mi to radimo na naš način.”

Nesumnjivo, vi ste uzor vašoj deci i vršite najsnažniji uticaj u formiranju njhove ličnosti. Zato, što ste smireniji i više pružate vašem detetu, time će i ono postati otvorenije, saosećajnije i stabilnije. Ako to znači izbegavanje najljućeg takmičara, neka tako bude. Ukoliko, ipak, želite da se suprotstavite nametljivoj majci, koja je usput vama bliska osoba (vaša sestra ili najbolja prijateljica), onda joj recite da bebe nisu na takmičenju i da stalna poređenja nisu zdrava. Takav pristup može da bude izuzetno delotvoran, da izazove postiđenost i neprijatnost druge strane, te da se jednom za svagda prekine besmisleno poređenje.

Kao što verovatno znate, sve bebe su različite i razvijaju se različitim tempom. Neke prohodaju u desetom mesecu, a neke tek u drugoj godini života. Sve to spada u očekivano i normalno. Zato, budite smireni i fokusirani na svoju bebu. Ko zna, možda će na kraju i preteći bebu one nametljive mame koja vas je „davila” kada god je stigla i mogla!

 

Da li ste mama takmičarka?

Verovatno, ako ste…

… čitali Šekspirove sonete ili Larusovu enciklopediju vašoj nerođenoj bebi.

… planirate rođendansku proslavu s animatorom, specijalnim programom, brojnim zvanicama i brdom naručene hrane za prvi rođendan vaše bebe.

… razmišljali da upišete svoje genijalno dete na kurs nekog komplikovanijeg stranog jezika, kao što je finski ili mandarinski (engleski je previše lak!), čim progovori prvu reč.

… vaše dete vodi mnogo aktivniji društveni život nego vi.

… ikada pogledali unutrašnju etiketu na majici drugara vašeg deteta iz zabavišta da proverite koje je marke.

… nacrtali brojne crteže umesto mališana, a onda se hvalili u obdaništu da je dete to samo uradilo.

… poklonili kolica svog deteta drugoj mami već nakon što je dete napravilo prve korake, a onda ste proveli naredne dve godine noseći ga u rukama.
monkeybusinessimages/GettyImagesPlus

još iz kategorije