saveti babica za lakši porođaj
04.02.2022 Porođaj

Saveti babica za lakši porođaj

Želele mi da mislimo o tome ili ne, činjenica je da porođaj nije lak (najblaže rečeno). To je događaj koji izvlači snagu i emocije na površinu, a praćen je bolovima koji se ne mogu opisati drugačije nego jaki. Ipak, postoje načini na koje žena sebi može da olakša prolazak kroz faze porođaja.

Saveti babica za lakši porođaj

Uspravan položaj umanjuje porođajni bol

Ako je moguće, ostanite u uspravnom položaju – neka gravitacija bude u vašoj službi. Istraživanja pokazuju da uspravan položaj tokom porođaja, kao i tokom faze potiskivanja bebe, ubrzava proces i čini ga manje bolnim. Ukoliko ne možete da stojite ili da budete u čučnju, može da vam pomogne poluuspravan položaj.

Nažalost, u većini porodilišta u Srbiji, žene su usmerene na ležanje čim uđu u predporođajnu salu, naročito ako im se porođaj indukuje. To ne znači da ne možete da šetate dok ste u pripremi ili da zamolite babicu da vam sa vremena na vreme omogući da ustanete. (Pročitajte i: Kako izgledaju porođajne faze)

Pravilno disanje podstiče efikasnost

 Ne zaboravite na pravilno disanje – sami pronađite svoj ritam! Tako ćete zadržati smirenost, a mišići će dobiti potrebnu količinu kiseonika, što omogućava efikasno potiskivanje bebe. Ujedno, na ovaj način dovoljnu količinu kiseonika dobija i beba, što znači da će imati snage da vam „pomogne“ kada za to bude vreme. 

Pritom, važno je znati da pravilno disanje smanjuje i doživljaj bola prilikom kontrakcija. Ono je usmereno ka tome da se u trenutku kontrakcije dijafragma odigne kako ne bi pritiskala matericu i doprinosila bolnim senzacijama.

Osluškujte svoje telo

Osluškujte svoje telo i fokusirajte se na instrukcije koje vam daju lekar i babica. To će vam pomoći da zaboravite na okruženje i usmerite pažnju na ono što radite. (Saznajte i: Porodilište: Sve što vas čeka od prijema do porođaja)

Možete i meriti vreme između kontrakcija tako što ćete brojati u sebi. To će vam pomoći da se fokusirate. Ipak, izbegavajte gledanje na sat, da vam misli ne bi odlebdele ka mislima o tome koliko porođaj već traje ili kada će se završiti.

Pokušajte da od lekara saznate kada procenjuje da će biti vreme za naredni pregled. Nemojte se fokusirati na kraj porođaja, već vreme podelite na segmente između razgovora sa lekarima.

Slušajte babice!

Slušajte instrukcije babice – ona je tu da bi vam olakšala situaciju i pomogla. „Babica me je podsticala da svu svoju energiju usmerim na potiskivanje, a ne na viku i plač. I zaista, ako mnogo stenjete i vičete, energija se usmerava na gornji umesto na donji deo tela, koji je glavni tokom porođaja”, kaže Saška, mama jednoipogodišnje Višnje.

Kako god vam zvučalo nemoguće to što od vas zahteva, uradite – ona je obučena da vas podstakne i pruži vam pomoć. Imajte poverenja.

Nemojte da brinete o tome kako izgledate i kako se ponašate (uključujući smešne izraze lica, pokrete rukama ili slučajnu defekaciju). Babica i lekar videli su to već hiljadu puta i zato se oslobodite svih blokada.

 
Motortion/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije