Niža žena – veći rizik za prerani porođaj

Novo istraživanje ukazalo na povezanost visine, težine porođaja i veličine bebe

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Visina trudnice može uticati na povećani rizik za prevremenog porođaj, pokazala je nova studija. U istraživanje je uključeno 3.500 nordijskih žena i njihovih beba. Otkriveno je da su niže majke imale kraće trudnoće, veći rizik za prerani porođaj i porođajna težina novorođenčeta je bila manja.
Rođenje deteta pre 37. nedelje trudnoće vodeći je uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

– U idealnim uslovima trudnoća traje 280 dana ili 10 lunarnih meseci. Ipak, postoje različite varijacije pa je +/- sedam dana uobičajeno odstupanje koje se još uvek smatra idealnim terminom – objasnio je ginekolog Erden Radončić.

– Naše otkriće pokazuje da majčina visina ima direktan uticaj na dužinu trudnoće. Nemamo jasno objašnjenje zašto do toga dolazi, ali je moguće da zavisi od nepoznatih gena, ishrane žene tokom celog života kao i o okolini koja je okružuje – izjavio je doktor Luis Muglia, istraživač u neprofitnoj organizaciji March of Dimes.

Na pitanje je li moguće da visina majke utiče na veličinu materice i karlice, to jest da bebe nižih majki imaju manje prostora u materici za razvoj i rast odgovorio nam je ginekolog Erden Radončić:

– Tačni mehanizmi koji započinju porođaj ni danas nisu poznati, ali se veruje da je programirano odumiranje posteljice pred sam termin glavni faktor koji ga pokreće, upravo zbog smanjenja hranjivih sastojaka koje dolaze do bebe. Kod nižih osoba, kao i rasa, prosek veličine novorođenčadi jest manji nego kod viših rasa (u svetu su to skandinavske zemlje). Čini se da je to zapisano u genima.“

Niže žene ne treba da brinu da će prerano roditi. Ovo istraživanje je samo pokazalo povezanost između nižeg rasta i prevremenog porođaja, ali ne može se reći da je visina jedini razlog preranog ili teškog porođaja.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije