Zavaljena materica nije prepreka za trudnoću

Materica, odnosno uterus, kako glasi njeno latinsko ime, smeštena je u sredini male karlice, između mokraćne bešike i rektuma. Šuplja je i kruškolikog oblika. Kada je u normalnom položaju, što, nažalost, nije uvek slučaj, telom je okrenuta napred, uskim delom grlića prema završnom delu debelog creva, dok je dnom oslonjena o mokraćnu bešiku.

Kada žena ima zavaljenu ili zabačenu matericu, to znači da je njeno telo u odnosu na osovinu vagine i grlića okrenuto ka debelom crevu, odnosno prema zadnjem zidu male karlice. Ovakav položaj materice sreće se kod 30 odsto žena i, suprotno uvreženom mišljenju, nije prepreka za trudnoću.

“Retroverzija materice ili zavaljena materica prema većini studija u svetu ne predstavlja problem da žena ostvari trudnoću. Žene sa ovim položajem materice mogu spontano i bez problema ostati u drugom stanju ako su svi drugi uslovi ispunjeni odnosno ako nema drugih prepreka,” objašnjava asist. dr Nebojša Zečević, specijalista ginekologije i akušerstva u GAK „Narodni front“.

Prema njegovim rečima, neka istraživanja pokazuju da žene sa zavaljenom matericom češće mogu da imaju bolne seksualne odnose i menstruacije. “Ponekad ovaj položaj materice može uzrokovati tegobe u smislu bolnih menstruacija ili, eventualno, bolnih seksualnih odnosa, posebno u određenim pozama, ali najčešće žene sa zavaljenom matericom nemaju baš nikakvih tegoba. Opšte prihvaćeno mišljenje je da se radi samo o fiziološkoj varijaciji položaja tela materice. S obzirom na to da ne predstavlja patološko stanje, nije ni potrebna nikakva terapija.”
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije