Ishrana u trudnoći: 10 namirnica koje nisu za trudnice

Jako je važno da ishrana tokom trudnoće bude pravilna i zdrava, kako bi trudnica unosila sve potrebne sastojke za razvoj bebe. Postoje namirnice sa kojima treba biti naročito pažljiv jer se mogu negativno odraziti na trudnoću.

1. Nepasterizovani mlečni proizvodi
Mekani sirevi kao što su feta, koziji sir, bri, kamember, plavi sir i meksički sir prave se od nepasterizovanog mleka, pa mogu da sadrže bakteriju listeriju.  Infekcija listerijom može dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja. Ovo ne znači da morate potpuno da izbacite sireve iz ishrane tokom trudnoće već samo da obratite pažnju da li su napravljeni od pasterizovanog mleka.

2. Sirovo meso i mesne prerađevine
Kao i sa mekanim sirevima, treba biti vrlo oprezan i sa sirovim mesom koje takođe može da sadrži bakteriju listeriju. Ova bakterija može da preživi vrlo niske temperature, pa budite oprezni čak i sa mesom koje je stajalo u hladnjačama. Ipak, piletina koja je nedavno ispečena ili skuvana je dobra za jelo, jer će toplota ubiti sve štetne bakterije. Izbegavajte mesne prerađevine kao što su viršle, kobasice, paštete i šunku.

3. Opezno sa sušijem
Postoji šansa da sirova riba sadrži bakterije ili mikrobe koji mogu izazvati trovanje, a ukoliko se zarazite parazitom, tretiranje trovanja je jako kompikovano i otežano u trudnoći. Preskočite rolnice sušija, rolnice pravljene od kuvane ribe već su sigurnije.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije