Kako pravilno očistiti bebine uši?

Roditelji obično ne vole kada kod deteta primete žuti ušni vosak, tj. cerumen, jer smatraju da je reč o nehigijenskoj pojavi, u najgorem slučaju posledici upale. Međutim, grudvice voska su dobar znak, ponekad čak i odličan!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Cerumen, suprotno ustaljenom mišljenju da je reč o znaku postojanja neke infekcije, čuva uši od infekcija, vlaži ušne kanale i štiti ih od ozleda, kao i od nekih sitnih stvari koje bi mogle upasti u uvo (npr. peska). Kod pojedine dece (pa i odraslih) stvara se mnogo više cerumena nego kod drugih, što je sasvim normalna pojava – uvo očito ima potrebu za većom prirodnom zaštitom. Zato nije nemoguće da jedno dete stalno ima puno cerumena, dok drugo nema nimalo.

Kako se čiste uši i moraju li se uopšte čistiti? Imajući u vidu da u skoro svakoj kući postoje štapići za uši (koji su, zapravo, namenjeni za detaljno čišćenje područja oko oka i nosića male dece) ako baš insistirate da ih upotrebljavate i za čišćenje ušiju koristite ih isključivo za otklanjanje prljavštine iz spoljnog uva. Čak i kada je u pitanju spoljno uvo, preporuka je da se čisti maramicom ili peškirom – nakon kupanja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije