Šta učiniti kad se dete pretvori u svađalicu?

Dete vam se iz dana u dan pretvara u pravu svađalicu i više ne znate šta da preduzmete? Ovo ne mora, nužno, biti loša osobina. Ukoliko dete ne prelazi granice pristojnosti, neka vam je za utehu to što će dete kada odraste verovatno biti snažan vođa, a upravo takvi ljudi obično naprave velike stvari.

Foto: Guliver/Thinkstock

Razgovarajte s detetom o njegovoj ljutnji. Pobrinite se da shvati da svađa s roditeljima nije prihvatljiva. Čak i ako je uvereno da je potpuno u pravu, problem je nedostatak poštovanja koji je prisutan ako je dete spremno podići glas ili čak biti bezobrazno prema vama. Tu nije u pitanju da li dete ima 3 ili 23 godine, stvar je pravilnog pristupa.

Ne pokušavajte uveriti dete da ste u pravu kada je ljuto. Shvatiće to pre ili kasnije, a vi u trenutku ljutnje ionako ne možete ništa dokazati detetu. Možete samo uludo potrošiti puno truda i živaca.

Vrlo jednostavna taktika koja će često upaliti je da budete prema detetu podjednako ljubazni i kada je ljuto. To će ga zbuniti, ali i izazvati grižu sasvet jer će shvatiti da njegovo ponašanje nije u redu. Ne očekujte izvinjenje i priznanje da je pogrešilo, ponos mu to neće dopustiti, pogotovo ako je reč o tinejdžeru.

Uvedite pravilo prema kojem dete ima određeno vreme da iznese svoje argumente, a nakon toga ne sme upadati u reč vama dok govorite. Imajte na umu da dosta toga zavisi od vas. Ako dete primeti da ga ne slušate, ovo pravilo će biti beskorisno. Deci je važno da vide da obraćate pažnju na njihovo mišljenje.

Neka dete za ružno ponašanje snosi posledice. Gubitak nekih privilegija ili dodatna pomoć vama kada odlazite u prodavnicu sasvim je dovoljna kazna koju će dete pre ili kasnije po svaku cenu hteti da izbegne. Pre takve “kazne” dete ima pravo na jedno upozorenje.

Dajte detetu do znanja da cenite kada je pristojno i sarađuje. Naravno, nije potrebno pohvaliti dete za svako pristojno ponašanje, ali kada uočite promene u njegovom ponašanju dajte mu  do znanja da ste ih primetili.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije