Kako beba vidi u prvim mesecima života?

O tome kako beba vidi neposredno nakon što se rodi, često se vode polemike. Roditelje najviše intrigira da li i njihova beba prepoznaje na samom početku, a ako ne – kada će?

Prema podacima do kojih su došli naučnici koji su se bavili ovom temom, čulo vida kod bebe počinje da se razvija već u četvrtoj nedelji trudnoće, kada nervi polako formiraju vitalne funkcije koje naš vid čine tako spektakularnim.

Švedski naučnici su u svom najnovijem istraživanju zaključili da beba nakon samo dva dana svog života može da razlikuje slike oko sebe – koje su na daljini do 30 centimetara. Dakle, reč je o istoj razdaljini poput one koja postoji između majke i deteta dok je beba u njenom naručju. Međutim, ova teorija se više vodi emocionalnim informacijama koje podstiču dete da reaguje i u obrisima prepoznaje sigurnost i osobe koje su joj roditelji.

S druge strane, veliki broj očnih klinika u svojim istraživanjima navodi da beba svoje roditelje vidi tek sa tri meseca, kada počinje da ih prepoznaje i pozdravlja osmehom.

U svakom slučaju, evidentno je da se kod beba vid razvija veoma brzo; već kad napune mesec dana života mogu da razlikuju i udaljene objekte, ali i da koriste vid kako bi uočili stvari u pokretu.

Sa šest meseci bebe su vrlo dobro “opremljene” vizuelnim karakteristikama, pa su svakodnevne interakcije sa novim stvarima sve učestalije. Istraživanje postaje neumorno. Zanimljiva činjenica je da tek u šestom mesecu života bebe zapravo dobijaju svoju boju očiju.

Iako će im biti potrebne godine kako bi im se vid usavršio, kako rastu i njihov vid će se poboljšavati.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije