gestacijski dijabetes, šećer u trudnoći
19.06.2018 Trudnoća

Vitamini i minerali za zdravo potomstvo

Premda tačan uzrok spine bifide i drugih oštećenja neuralne cevi nije poznat, sasvim je sigurno da pravilna suplementacija pre začeća i tokom prvog tromesečja trudnoće sprečava pojavu ovih stanja

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pravilna ishrana trudnica

Dosta studija potvrđuje važnost suplementacije u periodu pre začeća, kao i u prvim mesecima trudnoće. Ova saznanja u mnogim zemljama su uslovila i zakonsku obavezu da se brojne namirnice obogaćuju kompleksom vitamina B, a naročito folnom kiselinom.

Šta je folna kiselina i zbog čega je toliko važna
Folna kiselina je vitamin iz grupe B koji se prirodno nalazi u zelenom lisnatom povrću, kao što su blitva i brokoli. Ima je i u džigerici, jezgrastom voću, sočivu, semenkama i pomorandžama. Svi vitamini B-kompleksa rastvorljivi su u vodi, što znači da se u organizmu ne stvaraju njihove rezereve, pa je potrebno da se unose svaki dan. Budući da se mnogi ljudi neadekvatno hrane, deficit folata nije retka pojava.
Ovaj nutrijent sintetički je oblik vitamina B9, koji je od esencijalnog značaja za pravilnu moždanu funkciju i igra važnu ulogu u mentalnom i emotivnom zdravlju. Takođe, krucijalan je za brojne telesne funkcije, kao što su sintetizovanje i obnavljanje DNK, ćelijski rast i produkcija novih proteina. Folna kiselina bitna je i za eritropoezu – proces stvaranja eritrocita.

SAZNAJTE I… Kako da vam obroci budu zdraviji?

Važnost ovog elementa presudna je u ranoj trudnoći, kad se formiraju mozak i kičma bebe. Premda još nije utvrđen tačan uzrok defekata neuralne cevi, ukoliko u tečnosti koja okružuje mozak i kičmeni stub nedostaje folne kiseline, veliki je rizik od pojave ovih neuroloških oštećenja.
Svakodnevan unos folne kiseline u količini od 0,4 do 0,5 mg mesec dana pre začeća i u prva tri meseca trudnoće redukuje defekte kičmene moždine za gotovo 70%.

Šta su defekti neuralne cevi
Najčešći oblik defekata po rođenju jeste spina bifida, odnosno nepotpuno formirana kičmena moždina. Obično se očituje vidljivom izbočinom ili otvorom na delu kičme. Zbog oštećenja kičme, poruke iz mozga ne stižu u donji deo tela, što rezultira gubitkom osetljivosti, problemima u kontroli rada bešike i debelog creva i narušenom motorikom. Druga dva oštećenja neuralne cevi jesu anencefalija – nepotpuno formirana lobanja bebe; i encefalocele – mozak i moždana membrana protrudiraju kroz defekat na lobanji.

Uzimate li sve hranljive materije?
Trudnoća je period kad morate biti posebno pažljivi u izboru namirnica, kao i u uspostavljanju ravnoteže najvažnijih hranljivih materija u svakodnevnoj ishrani. To je uslov da vi i vaša beba dobijete sve što vam je potrebno. Koristite ovaj vodič kako biste bili sigurni da vašoj bebi i vama obezbeđujete sve nutrijente tokom trudnoće.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije