Veza majke i bebe
09.03.2023 Trudnoća

Veza majke i bebe: Kako migrene utiču na bebu u stomaku?

Veza majke i bebe je neraskidiva. Naravno, ova veza ne prestaje kada se beba rodi, ali je svakako fizički uticaj manji. Međutim, kako na bebu utiče migrena u trudnoći?

Veza majke i bebe: Kako migrene utiču na bebu?

Žene koje pate od migrena imaju dvostruko više šanse da imaju bebe sa grčevima. Bebini grčevi su fenomen u kom novorođenčad imaju produžene napade preteranog, neutešnog plača. Da bi se ublažile migrene koje imaju majke, potrebno je smanjiti količinu svetlosti i buke u prostoriji. Preterani plač može biti simptom rane migrene, tako da bi trebalo ponoviti isto ukoliko vaša beba dobije napad produženog plača. To je veoma značajno jer je preterani plač jedan od najčešćih pokretača sindroma potresene bebe koji može imati fatalne ishode. Dakle, majčine migrene utiču na bebu, ali se trudite da što pre umanjite bol koji osećate i ukoliko se budete susretali sa grčevima kod beba obratite pažnju šta bi moglo da ih tera u plač. U svakom slučaju, ako niste sigurni konsultujte se sa babicom ili odabranim lekarom.

Veza majke i bebe: Grčevi kod beba

Kolike ili grčevi kod beba su dug period povezivani sa gastrointestinalnim problemima, tačnije, smatralo se da problem stvara nešto što  je beba pojela. Međutim, veza između grčeva kod beba i gastrointestinalnih problema još uvek nije čvrsto dokazana. Bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju podjednaku verovatnoću da imaju grčeve kao i bebe koje se hrane adaptiranim mlekom. Davanje lekova za gasove bebama ne pomaže, tako da izbegavajte da to radite. Ukoliko ste zabrinuti, najbolje bi bilo da posetite lekara.

Nemojte da previše brinete i stvarate sebi stres. Uradite sve što je u vašoj moći da sprečite migrene ukoliko je moguće,  a moguće je da ćete na sliča način pomoći i vašoj bebi. U svakom slučaju, razmišljajte pozitivno. Veza majke i bebe svakako ostaje jaka i umećete da prepoznate  kako treba da reagujete.
Prostock-Studio/GettyImagesPlus

još iz kategorije