Razvod roditelja
09.03.2023 Vaspitanje deteta

Razvod roditelja: Kako da pomognete svom detetu?

Razvod roditelja pogađa celu porodicu ali mališane najviše jer se često osećaju odgovornim što mama i tata ne žive više zajedno i posvađani su.

Iako se deca mogu dugo mučiti sa razvodom, najveći uticaj će se pokazati tek nakon dve ili tri godine. Do tada, verovatno će im biti teško da razumeju i izraze svoja osećanja. Ako idu u školu, to može značiti lošije ocene ili da izgube interesovanje za aktivnosti. Za mlađu decu ova osećanja se često izražavaju i tokom igre. Budite svesni „efekta spavanja“ kod male dece – verovatno će spavati duže nego inače i biti iscrpljeni.

Razvod roditelja: Kako da pomognete svom detetu?

Objasnite im da je razvod roditelja normalan

Ohrabrite decu da podele sa vama svoja osećanja – pozitivna ili negativna. Ovo može biti izazov jer vas može zaboleti šta budeti čuli ali njihova osećanja su sada na prvom mestu. Oni razvod roditelja doživljavaju veoma emotivno i važno je da razgovarate sa njima.

Razgovarajte i razgovarajte

Tokom ovih razgovora izbegavajte pokušaje da promenite način na koji se dete oseća. Umesto toga, fokusirajte se na slušanje i zahvaljivanje deci na njihovoj iskrenosti. Razgovarajte o razvodu što češće, a ne samo kada se dogodi. Kako postaju zreliji, deca mogu imati pitanja ili brige o kojima ranije nisu razmišljala. Čak i ako vam se čini da ste već razmatrali iste teme, neka tema bude otvorena.

Kontrolišite svoje emocije

Ako osećate da ste previše uznemireni, zamolite nekog drugog da razgovara sa vašom decom. U redu je i zdravo da deca vide svoje roditelje kako se osećaju tužno, ali se mogu osećati odgovornom za vaša loša osećanja.

Prirodno je da deca imaju mnogo uzburkanih emocija zbog razvoda. Možda se osećaju krivim i razmišljaju da li su oni „prouzrokovali“ problem. Ovo je posebno tačno ako su deca čula kako se njihovi roditelji svađaju oko njih.

Koliko god bilo teško, važno je da nikada ne pričate loše stvari o svom bivšem suprugu pred decom. Deca shvataju negativnost i mogu razumeti šta pričate, čak i ako su još mali.

Jednako je važno priznati stvarne događaje. Ako se, na primer, vaš suprug preselio, priznajte šta se dogodilo. Najbolje bi bilo da, u tom slučaju, on to objasni. Ali ako vam deca postavljaju pitanja, važno je da odgovorite što je moguće neutralnije i iskrenije. Pročitajte i ovo: Dete i ružne reči: sasecite psovke u korenu (mojabeba.rs)

Ne koristite decu da prenose informacije vašem bivšem suprugu

Postoji mnogo drugih načina da komunicirate sa svojim bivšim partnerom. Takođe, ne ispitujte svoje dete o tome šta se dešava u kući vašeg bivšeg. Deca negoduju kada osećaju da se od njih traži da „špijuniraju“ tatu. Kad god je moguće, komunicirajte direktno o stvarima kao što su raspored, posete, zdravstveni problemi ili problemi u školi.

Neka popriča sa decom koji su prebrodili razvod roditelja

Dete možete upoznati sa vršnjacima koji su uspešno prebrodili razvod roditelja jer mogu da se povere jedno drugom. Verovatno će im biti lakše da se otvore na taj način.

Zapamtite da će iskrenost, samosvest i vreme pomoći procesu lečenja. Možda je najlakše reći detetu da se ne oseća tužno, ali i deca imaju pravo na svoja osećanja. A ako pokušate da forsirate da se smeje, manje je verovatno da će podeliti svoja prava osećanja sa vama. Otkrijte i ovo: Saveti za roditeljstvo: 10 trikova uz koje će sve biti lakše (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Antonio_Diaz/GettyImagesPlus

još iz kategorije