saveti za roditeljstvo
09.02.2023 Saveti

Saveti za roditeljstvo: 10 trikova uz koje će sve biti lakše

Roditeljstvo je jedna od najlepših životnih stvari, ali nosi mnogo iscrpljujućih obaveza. Ovi saveti za roditeljstvo mogu da vam olakšaju ovaj period.

Saveti za roditeljstvo: Koji trikovi vam mogu biti od pomoći?

Neke sitnice ili isplaniran korak unapred mogu da vam mnogo pomognu kada se suočavate sa nedostatkom vremena. Takođe, praktičnost je jedna od ključnih stvari u roditeljstvu.

Saveti za roditeljstvo: Uvek budite pripremljeni

Uvek sa sobom nosite torbu za neophodnim stvarima koje mogu zatrebati vama ili vašem detetu. Iako možda deluje zamarajuće, zapravo je veoma praktično. Vlažne maramice, pelene, portikle i slične stvari uvek je dobro da se nađu pri ruci. Ako idete negde na piknik, jedna od dobrih ideja jeste da zamrznete jogurt ili mleko koji planirate da date detetu u toku dana. Tako se neće pokvariti, a vi se nećete brinuti o prodavnicama u blizini.

Stvari koje su vam potrebne za kuvanje pripremite kad imate vremena

Iseckanom luku ili bilo kojem povrću neće smetati da stoje u zamrzivaču, avama će mnogo značiti kada u žurbi budete morali da spremate ručak. Kako ne biste gubili vreme za seckanje kada ga nemate, iseckajte povrće ili druge namirnice u momentu kada vaše dete spava ili je zauzeto nečim drugim. Tako su vam namirnice u kratkom roku spremne za upotrebu.

Koristite gedžete na kućnim aparatima

Ne budite lenji da istražite koje sve opcije vam nudi vaša mašina za veš ili za pranje posuđa. To bi moglo da vam mnogo olakša u organizaciji. Većina ovih aparata imaju opcije za odloženo pokretanje radnji. Dakle, kako se ne biste budili ranom zorom da biste uključili mašinu, možete je programirati tako da ona već bude gotova kada se vi probudite. Saveti za roditeljstvo se tiču i sledećeg: Čuvajte energiju i san, trebaće vam!

Saveti za roditeljstvo: Budite praktični sa spremanjem

Ako volite da je sve čisto i uredno, verovatno vas izluđuje što nemate vremena da se posvetite dubinskom spremanju kuće. Međutim, ugrabite malo vremena dok je vaše dete zauzeto. Dakle, kada već dete može samostalno da sedi u kadi, vi te momente možete da iskoristite da očistite lavabo ili neku drugi deo kupatila. Nešto što traje kratko, a možete da radite dok animirate vaše dete. Slično je i sa obrocima. Dok vaše dete jede, možete na brzinu da prebrišete šporet ili radnu površinu.

Operite deci zube dok se kupaju

Koliko vas zamara da okupate dete i obučete ga u pidžamu koja se isfleka kada perete zube? Da biste izbegli dupli posao, operite mu zube dok se kupa. Na taj način ćete rešiti dve stvari odjednom, uštedećete vreme, ali i pidžame će ostati čiste.

Naoružajte se igračkama za skretanje pažnje

Naročito kada su deca mala, ovo je ključno da izbegnete histeriju ili dosadu. Male jednostavne radnje poput duvanja balončića od sapunice mogu biti idealne. Oni ne stvaraju nered, držaće vaše dete zaokupljeno bar neko vreme, a vrlo je praktično da ga nosite u torbi. Samo pazite da bude dobro zatvoreno.

 

Saveti za roditeljstvo

Zaštitite utičnice i vrata na jednostavan način

Ako se desi da vam se zaštita za utičnicu odlomila ili vaša deca trpaju prste oko vrata, postoji jednostavna rešenja. Možete staviti flastere na utičnice i tako ih zaštiti, bar privremeno dok ne dođu nove. Što se tiče vrata, verovatno imate modle za kolače koje ne koristite. Uglavite ih dovratka i vrata tako da ne mogu da se zatvore. Na taj način vaše dete neće moći da priklješti prste.

Koristite crviće za plivanje da zaštite vaše dete od pada iz kreveta

Još jedna stvar koja će vas lišiti brige i kontantnog ustajanja jesu crvići za plivanje (pomoćnik za plivanje u obliku cevi napravljen od stiropora). Postavite ih ispod posteljine uz ivicu kreveta. To će sprečiti da one same padnu dole, a vaše dete će imati blagu ogradu koja će ga sprečavati da padne.

Saveti za roditeljstvo: Pretvorite zadatke za decu u takmičenje

Ukoliko negde žurite, a ne možete da ih naterate da se pokrenu, učinite da im zadaci budu zanimljivi. Isto je i sa spremanjem kuće. Na primer: „Ko će prvi obući jaknu?“ ili „Ko prvi spremi krevet moći će da bira crtani koji ćemo gledati“.  Oni će imati motivaciju, a vi ćete se lakše izboriti sa obavezama.

Opremite auto za gužve u saobraćaju

Saveti za roditeljstvo uključuju sve prostore gde se krećete vi i vaša deca. Postarajte se da uvek u autu imate dodatne knjige ili igračke koje će im biti zanimljivi ako se zaglavite u saobraćaju. Na taj način ćete izbeći napade histerije, a sačuvaćete strpljenje.

Ovi saveti za roditeljstvo su zaista od pomoći ako se gušite u pretrpanosti obavezama i brigom. Ukoliko krenete bar jedan da koristite, odmah ćete osetiti olakšanje. Ne mora sve da bude teško, olakšajte sebi stvari koje možete.
laflor/GettyImagesPlus, marigo20/GettyImagesPlus

još iz kategorije