04.11.2016 Saveti

Neke stvari klinci ipak znaju bolje od odraslih! Evo šta možete da naučite od njih!

Mnogi kažu da s godinama postajemo mudriji, ali neka vas to ne zavara – neke stvari klinci znaju mnogo bolje od nas. Evo šta treba da naučimo od njih.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Mališani otvoreno govore o svojim potrebama, jasno i glasno, i uopšte ih ne zanima da li je u prostoriji vaš šef ili komšinica. Ako im se kaki, to će vam i saopštiti, bez ustezanja. OK, mi smo odrasli i znamo da nije pristojno baš o tome govoriti pred drugima, ali bi o mnogim drugim svojim potrebama trebalo da govorimo mnogo otvorenije i svima bi bilo lakše.

Klinci se ne opterećuju time šta se desilo juče ili pre pet sati. Oni uživaju u trenutku, zaista se posvećuju onome što rade, odnosno čime se igraju. Ne bi bilo loše kada bismo svi malo više pažnje posvetili sadašnjosti, umesto prošlosti, zar ne?

Raduju se malim stvarima, što mi često zaboravljamo. Znate taj neprocenjivi osmeh kada im kupite omiljeni slatkiš ili novu igračku? I, što je još važnije, ne raduju se samo materijalnim stvarima. Klinci su neopisivo srećni kada ih mama ili tata pomiluju, upute im lepu reč, poljube ih, pokažu im ljubav na bilo koji način. Šta je vas poslednji put tako obradovalo?

Još jedna prednost mališana je što imaju velike snove i apsolutno ih ne zanima šta bilo ko ima o tome misli i kaže. Da, oni će se bez problema sat vremena pretvarati da su dinosaurusi samo zato što ih to čini srećnima.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Iako mnoge nervira kada deca vrište jer nečim nisu zadovoljna, i vi biste se sigurno bolje osećali kada biste ponekad bes, nezadovoljstvo, tugu izbacili iz sebe. Potpuno je pogrešno misliti da odrasli ljudi uvek moraju da budu smireni. Ozbiljno, pokažite emocije, kakve god da su.

Iskreni su. Dečja iskrenost ponekad može da deluje surovo, ali to je – iskrenost. Možda vam nije po volji kada vam klinci kažu „ružne su ti te cipele“, ali ovaj svet bi sigurno bio mnogo lepše mesto kada bismo jedni drugima manje „mazali oči“.

Ne gube vreme na stvari koje ih ne čine srećnim. Znamo, odrasle osobe imaju obaveze koje moraju da obave bez obzira na to što im se to ne dopada, ali barem u situacijama kada možete da birate, ostavite sve što vas ne čini srećnim – loša veza, podmukli „prijatelji“…

Ne zanima ih tuđe mišljenje, a ne bi trebalo ni vas, ako želite da budete srećni. Svetu se ne može ugoditi, zato živite onako kako želite jer je to ipak samo VAŠ život.

Osvrnite se na klince, svašta možete da naučite od njih!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Stidljivo dete

24.03.2017 pocetna

Prirodno je da deca donekle zaziru od odraslih, ali ako se vaše dete uvek igra samo, čak i ako je okruženo drugom decom, trebalo bi da se pozabavit...

pročitaj još