Koliko često treba kupati novorođenče?
09.02.2023 Novorođenče

Koliko često treba kupati novorođenče?

Mama i beba ostvaruju posebnu konekciju prilikom kupanja. Naučiti kako da kupate svoje novorođenče deluje zastrašujuče mnogim roditeljima. Osim pitanja kako kupati novorođenče, roditelji se pitaju i koliko često treba kupati novorođenče?

Sasvim je normalno da se preispitujete oko toga kako se kupa beba. Njihova koža je osetljiva, pa se pored svih drugih briga opterećujete i time da li ćete nekim proizvodom iziritirati bebinu kožu. Sasvim je u redu da ne znate sve detalje. U redu je da se pitate koliko često treba kupati novorođenče, kako ga kupati, koje proizvode koristiti.

Koliko često treba kupati novorođenče?

Bebu ne morate kupati svaki dan. Tri puta u nedelji je sasvim dovoljno. Ukoliko beba voli da se kupa, onda joj ni kupanje svaki dan neće naškoditi.

Sada kada znate koliko često treba da kupate svoje novorođenče, u nastavku smo podelili nekoliko saveta o tome kako to možete učiniti bezbedno.

Kako kupati bebu bezbedno?

Uverite se da je voda topla, ne vrela i ne hladna. Stavite svoj zglob ili lakat u kadu i na taj način proverite temperaturu vode. U ovom procesu promešajte vodu kako biste bili sigurni da je voda svuda iste temperature.

Izbegavajte proizvode za kupanje u ranim fazama razvoja. Obična voda je sasvim dovoljna u prvih mesec dana kada je kupanje u pitanju. Takođe, ona je najbolja za kožu vaše bebe.

Pravilno ih držite: Nakon što pažljivo spustite bebu u kadicu, pravilno držite njene nadlaktice, glavu i ramena. Drugom rukom polivajte vodom bebu.

Ne ostavljajte bebu ni na trenutak: Vaša beba ne može da se drži te se pobrinite da njena glava uvek ostane podalje od vode. Prilikom prvog kupanja beba će se sigurno uplašiti, budite joj podrška.

Obratite da su nabori na bebinoj koži suvi: kada brišete bebu, uverite se da su ove oblasti suve.

Budite pažljivi i ukoliko imate još dodatnih pitanja kada su u pitanju vaša beba i kupanje, uvek se možete obratiti stručnom licu koje će vam dati više saveta.
Jovana Jevtić

LSOphoto/GettyImagesPlus

još iz kategorije