konjuktivitis kod dece
09.02.2023 Zdravlje deteta

Konjuktivitis kod dece: uzroci i lečenje

Konjuktivitis kod dece je čest problem i važno je da umete da prepoznate simptome, ali i da znate kako preventivno možete da sprečite da do konjuktivitisa dođe.

Konjuktivitis kod dece: Šta je to?

Konjuktivitis je stanje koje uzrokuje upalu i crvenilo konjuktive – tankog sloja tkiva koji se nalazi na unutrašnjoj površini kapka. Krvni sudovi u konjuktivi se upale i manifestuju se crvenilom u očima. Upala može da zahvati jedno ili oba oka. Konjuktivitis se najčešće javlja kod dece i veoma je zarazan.

Simptomi konjuktivitisa

Simptomi konjuktivitisa se obično pokažu u roku od 24 do 72 sata nakon infekcije. Infekcija traje od dva dana do tri nedelje u zavisnosti od njene težine. Konjuktivitis kod dece se različito ispoljava kod svakog deteta. a neki simptomi mogu odvesti i na pogrešan trag ka alergijama ili drugim sličnim očnim infekcijama. Međutim, simptomi su najčešće sledeći:

  • Crvenilo očiju
  • Oticanje očnih kapaka
  • Žuto-zeleni ili vodenasti iscedak iz očiju
  • Svrab ili iritacija očiju – deca ga često opisuju kao da im je pesak upao u oči ili kao osećaj peckanja
  • Kapci mogu ujutru biti slepljeni sa lezijama koje su hrapave na dodir

Uzroci konjuktivitisa

Postoje dve vrste konjuktivitisa: infektivni  i alergijski konjunktivitis . Oba imaju slične simptome, ali su različito uzrokovani.

Infektivni konjuktivitis kod dece je veoma zarazan. Uzrokovan je infekcijom koja je virusna ili bakterijska i koja je sličnog tipa kao kod infekcije uha ili sinusa. Bakterijski konjuktivitis kao simptom ima lepljivi iscedak, dok virusni ima vodenast sekret sa sličnim siptomima koje viđamo kod upale grla ili prehlade. Deca imaju tendenciju da se zaraze ovom vrstom konjuktivitisa ako su bila u kontaktu sa drugim detetom ili odraslom osobom koja je zaražena. Infekcija se prenosi putem čestica prilikom kašljanja, kijanja ili dodirom. Konjuktivitis kod dece se prenosi i preko površina i predmeta kao što su peškiri, jastučnice, maramice ili zaražena voda (bazeni).

Alergijski konjuktivitis nije zarazan i često se javlja kod dece koja su i ranije imali neke alergije ili pate od astme, ekcema ili polenske groznice. Uz svrab i suzenje očiju, prate ga i curenje nosa i kijanje.

konjuktivitis kod dece

Šta da radim ako moje dete ima simptome?

Ako su simptomi blagi, moguće je da brzo nestanu i bez lečenja. Ipak, postoje tretmani kod kuće koji mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma.  Možete da prokuvate vodu i ostavite da se ohladi. Namočite vatu i nežno brišite oko iznutra ka spolja kako biste ublažili svrab i iritaciju oka. Nemojte istom vatom brisati oba oka kako ne biste infekciju preneli s jednog oka na drugo. Takođe, bilo bi dobro da dete što manje dodiruje oko jer to može dodatno oštetiti konjuktivu. Zbog lake zaraze, deca treba da se drže podalje od škole ili vrtića dok iscedak iz očiju ne nestane.

Alergijski konjuktivitis kod dece se može ublažiti pomoću antihistaminika. Međutim, nemojte ih davati na svoju ruku. Konsultujte se sa lekarom.

Konjuktivitis kod dece: Kada da odvedem dete kod lekara?

Ako je konjuktivitis kod deteta uporan i izaziva bol i nelagodnost nakon nekoliko dana od pojave simptoma, obratite se lekaru. Učinite isto ako se jave i ozbiljniji simptomi poput problema sa vidom i temperature. U većini slučajeva lekar će prepoznati o kom tipu konjuktivitisa se radi i predložiće antibiotski tretman u zavisnosti od težine infekcije.

Dakle, obratite pažnju na simptome koji se pojavljuju. Ako niste sigurni šta je u pitanju, najbolje je da se konsultujete sa lekarom.
BravissimoS/GettyImagesPlus, Georgiy Datsenko/GettyImagesPlus

još iz kategorije