uspavljivanje plakanjem
09.02.2023 Razvoj bebe

Kako funkcioniše uspavljivanje plakanjem?

Ukoliko imate poteškoće da uspavate bebu i očajnički želite da stvorite rutinu za spavanje noću, razmislite o tehnici koja se naziva uspavljivanje plakanjem. Kada postanete roditelj, vaš ceo život se menja. Odjednom sve počne da se vrti oko spavanja, bilo da se borite sa svojim snom, bilo da imate problema sa uspavljivanjem bebe.

Postoji mnogo različitih metoda da se stvori rutina spavanja, međutim, teško je pronaći baš onu koja je prava za vas i vašu bebu. Korišćenje metode koja se zove uspavljivanje plakanjem može biti ozbiljno teško – ako ostavimo bebu da plače – naš instinkt nam govori da treba da ustanemo, uzmemo je i umirimo. U procesu ove tehnike kontrolisanog plača mnogi roditelji sebe vide kao loše. Dobra vest je da uspavljivanje plakanjem uglavnom brzo počne da funkcioniše.

Šta je tehnika kontrolisanog plača ili uspavljivanje plakanjem?

Kontrolisano plakanje je privlačno i brzo rešenje. Pomaže vašoj bebi da se smiri ili nauči da se samoumiruje. Ova tehnika uspavljivanja ne nosi nikakve štetne efekte. Metoda je poznata još od osamdesetih godina prošlog veka. Ovo je jedan od načina da svoju bebu naučite da sama zaspi. Iako se roditeljima čini teško, beba će početi samostalno da se uspavljuje i neće očekivati da ćete je umiriti svaki put kada se probudi.

Za ovu metodu, potrebno je da beba ima više od šest meseci jer se mlađe bebe redovno bude jer su gladne.

Kako funkcioniše uspavljivanje plakanjem?

Prvi korak podrazumeva stavljanje bebe u krevetac onda kada dođe vreme za spavanje, zatim joj poželite laku noć i napustite sobu dok je još budna. Ukoliko beba ne plače, to je odlično. Međutim, bebe u ovim situacijama često plaču. Tada je bitno da se suzdržite. Ne morate da je utešite, već je pustite.  Pridržavanje metode kontrolisanog plača znači da se ozbiljno obuzdate i da je ostavite da sama plače nekoliko minuta.

Drugi korak je da pokušate da izdržite što duže u ovome. Nagradite sebe poslasticom jer ako već izbegavate jedno iskušenje, barem se prepustite drugom.

Treći korak: Oduprite se iskušenju da uzmete bebu i nastavite sa maženjem. Uđite u sobu i tiho joj govorite kako bi ona znala da je sve u redu. Ostanite u sobi nekoliko minuta, a zatim opet polako izađite pre nego što beba zaspi.

Četvrti korak: Ponavljajte ovaj proces tako što ćete svaki put sve više produžavati vreme koje beba provodi sama.

Sledeće noći uradite isto. Ovaj proces ponavljajte sve dok beba jedne noći ne zaspi nakon samo jednog procesa plača. Budite strpljivi u procesu jer će ovaj trenutak sigurno doći.

Kroz uspavljivanje plakanjem beba uči kako da zaspi bez vas, a da se pritom ne oseća kao da je potpuno napuštena. Kada je u pitanju maženje u toku procesa, odluka je na vama. Jedino na šta treba da pazite je mogućnost da ćete maženjem zbuniti bebu i dati joj pomešanu poruku da će joj to što plače u nekom trenutku doneti neki rezultat.

Da li je uspavljivanje plakanjem bezbedno?

Dokle god ste sigurni da beba nije gladna, žedna ili mokra, nema dokazane štete od uspavljivanja plakanjem. Ne postoje čak ni dokazi da se beba može osećati napušteno. Studija iz 2020. godine pokazala je da je kontrolisano plakanje bezbedna tehnika i da ne donosi dugotrajnu štetu detetu, odnosu bebe i roditelja niti zdravlju majke.

Koliko vremena je potrebno da kontrolisani plač počne da deluje?

Pošto su sve bebe drugačije, odgovor ne može biti univerzalan. Nekima je potrebno samo nekoliko večeri, dok nekima treba više. Za decu koja normalno spavaju, obično navikavanje traje četiri do pet dana, ali za decu koja se bore sa snom, ovaj proces može trajati i do dve nedelje.

Za maksimalni efekat potrebno je kontrolisati plač svake večeri. Međutim, ukoliko ste imali loš dan i ne možete izdržati da slušate bebu kako plače, u redu je da jedno veče preskočite. Budite sigurni da vas partner podržava i da će vam pomoći da ne pokleknete u procesu. Proces je težak i naporan, i još neko vreme ćete biti neispavani, ali kada gledate u budućnost, veoma se isplati.

 
Jovana Jevtić

Halfpoint/GettyIMagesPlus

još iz kategorije