Koliko kilograma smem da dobijem u trudnoći
09.02.2023 Ishrana trudnica

Koliko kilograma smem da dobijem u trudnoći?

Razvoj vaše prelepe bebe će prirodno dovesti do povećanja telesne težine. Ako se pitate „Koliko kilograma smem da dobijem u trudnoći?“, otkrivamo vam sve što treba da znate.

Koliko kilograma smem da dobijem u trudnoći?

Potpuno je normalno da se ugojite kada ste trudni. Svaka žena i svaka trudnoća su različite i zato ne postoje zvanične medicinske smernice koje govore koliko kilograma treba ili ne treba da se ugojite. Kao vodič, mnoge žene dobiju između 10 i 12 kilograma tokom trudnoće – ali to zavisi od vašeg tela, vaše visine i telesne težine pre trudnoće.

Kako se sabira dodatna težina?

Tu je težina same bebe, plodova voda koja je koružuje i placenta koja obezbeđuje njene hranljive materije. Pri rođenju, prosečna težina novorođenčeta je oko 3,3 kg – većina teži između 2,5 kg i 4,5 kg. Vaša posteljica će verovatno težiti oko 0,7 kg, a plodova voda oko 0,8 kg.

Vaše telo takođe prolazi kroz velike promene kako bi odgajalo bebu zbog čega možete dobiti nekoliko kilograma više. Čak i povećanje grudi je verovatno dodalo oko 0,4 kg na vašu težinu.

Volumen krvi koja se pumpa oko vašeg tela se povećava, dodajući 1,2 kg, a zadržava se i dodatna tečnost, ponovo dodajući istu količinu težine. Mišićni sloj u materici se širi i dodaje, a vi skladištite masnoću koja će biti neophodna za dojenje, težine oko 4 kg. Sve ovo je čak oko 7,7 kg.

Koliko kilograma smem da dobijem u trudnoći ako sam bila gojazna?

Vaša babica će vas odmeriti prilikom zakazivanja termina. Ako vaš BMI (vaša težina u odnosu na vašu visinu) pokazuje da ste gojazni, to može povećati rizik od komplikacija tokom trudnoće i porođaja, uključujući šanse za razvoj dijabetesa, visoko krvni pritisk, što znači da vaše srce mora da radi teže pumpati krv po telu. Takođe može da znači i da će vaša beba biti velika, što predstavlja probleme sa porođajem i povećava šanse za carski rez. (Možda vam bude korisno i ovo: Najvažniji saveti za punije trudnice)

Kako da se ne ugojim previše?

Iako trudnoća nije vreme za dijetu, baš kao i pre trudnoće, važno je jesti uravnoteženo i zdravo2.000 kalorija dnevno je preporučena količina za žene, čak i za trudnice. Ne verujte priči starijih žena da treba da jedete za dvoje – ne treba vam više kalorija do poslednjeg tromesečja kada se savetuje da unesete dodatnih 200 kalorija dnevno.

Ako ste ranije išli u teretanu, nema potrebe da prestanete da idete (u dogovoru sa vašim ginekologom) Jednostavno prilagodite svoju rutinu vežbanja i potražite profesionalni savet o tome kako da bezbedno trenirate.
Miljana Momirović

diignat/GettyImagesPlus

još iz kategorije