dvogodišnjak se budi noću

Dvogodišnjak se budi noću!

Odavno više nije beba, ali i dalje nije u stanju da prespava noć ili je iznenada počeo da se budi. Šta god da je razlog zbog kojeg vaš dvogodišnjak ne spava kako treba, to neminovno utiče na vas, vaš san, raspoloženje, snagu, vitalnost, pa čak i na radne rezultate. Proverite šta bi mogao biti uzrok tome što se vaš dvogodišnjak budi noću i otklonite ga.

Zašto se dvogodišnjak budi noću?

Iscrpljenost

Koliko god da ovo, na prvi pogled, deluje nelogično, prekomerni umor može potpuno da poremeti noćni san. Dvogodišnjaci koji odbijaju da spavaju posle podne ili odlaze na spavanje kasno uveče zaista mogu da se muče sa snom tokom noći zbog toga što su – previše umorni!

Šta treba da uradite: Premda vaše dete raste i postaje zrelije, još nije vreme da se odustane od dnevnog sna ili da se kasnije uveče odlazi na spavanje. Rutina je ključni faktor kad je san u pitanju. Zato se postarajte da vaše dete redovno spava tokom dana, da dovoljno vremena provodi u aktivnostima na svežem vazduhu, te da uvek odlazi na spavanje u isto vreme (ne nakon osam sati uveče). Ako vaš mališan odbija da spava tokom dana, i to uz plač i bes, onda se potrudite da mu obezbedite neku opuštajuću aktivnost, kao što je čitanje bajki u vašem zagrljaju.

Životne promene

Nova beba u kući? Preseljenje? Navikavanje na nošu? Polazak u vrtić? Postoje brojna nova i uzbudljiva iskustva u životu dvogodišnjaka koja roditelji često ne primećuju, a koja mogu da budu razlog za narušen san.

Šta treba da uradite: Dobra priprema je uvek najvažnija! Razgovarajte s detetom i unapred mu objasnite šta ga čeka. Koristite za to knjige, ili mu kroz igru pomozite da se što lakše prilagodi novonastalim promenama. S mnogo ljubavi i strpljenja, navikavanje na nove situacije biće mnogo lakše, a noćni san čvršći.

Strah od odvajanja

Obično se manifestuje usled velikih životnih promena, ali uz dovoljno nežnosti, podrške i ohrabrivanja može lako da se prevaziđe. (Pročitajte i: DEČJI STRAHOVI: ZAŠTO SE JAVLJAJU I KAKO POMOĆI UPLAŠENOM DETETU?)

Šta treba da uradite: Ako vaš mališan plače kad napuštate sobu u vreme za spavanje, smirite ga tako što ćete mu se povremeno vratiti u utešiti ga. Nemojte ga uzimati iz krevetića, već sedite pored njega i smirujte ga rečima i nežnim dodirima. Ponavljajte isti metod sve dok dete ne prestane da vas doziva.

Izazovi novog kreveta

Mališani koji su krevetac zamenili velikim krevetom ponekad se teško prilagođavaju na nove uslove, što takođe može biti povod da se usred noći “stvore” u vašem krevetu. Neka deca čak mogu i da padnu s kreveta jer više ne postoji zaštitna ogradica.

Šta treba da uradite: Nežno vratite dete u njegov krevet uz što manje priče i ubeđivanja. Recite mu samo da je vreme za spavanje, položite ga nazad u njegovo „gnezdašce“ i zadržite se pored njega samo toliko koliko je potrebno da se smiri. Nemojte ga uzimati u naručje niti se smeštati pored njega u krevet, jer bi to moglo da uslovi stvaranje nove navike – da dete ne može da zaspi bez vaše pomoći. Ukoliko mališan više puta u toku noći dođe u vašu sobu, svaki put ponovite isti ritual.

Ako je potrebno, nabavite zaštitnu ogradu namenjenu za veće krevete, što će sprečiti padove tokom noći.

Noćni strahovi i noćne more

Na pragu druge godine života mašta mališana je u punom zaletu. To je sjajno za igru tokom dana, ali noću može da stvori probleme, jer donosi strah od mraka i čudovišta koja se “kriju” u sobi, zastrašujuće senke…

Šta treba da uradite: Za suzbijanje ove faze u životu deteta potrebno je mnogo strpljenja, smirenosti i doslednosti. Nabavite lampu koja emituje prigušenu svetlost i držite je uključenu tokom cele noći u sobi u kojoj mališan spava. To će mu pomoći da lakše zaspi, a ukoliko se budi tokom noći, pružiće mu potrebnu sigurnost.

Postarajte se da kreirate atmosferu sigurnosti za svoje dete, proverite prostor ispod kreveta ili u ormanima i nemojte da ignorišete, ili da ismevate, postojanje čudovišta – ta imaginarna bića za vaše dete su stvarna. Možete čak da napravite “sprej protiv čudovišta” – nekoliko kapi lavandinog ulja dodajte u flašicu s vodom – i poprskajte sobu pre mališanovog odlaska na spavanje!

Kad je reč o noćnim morama, zadržite mališana u njegovom krevetu i smirujte ga sve dok ponovo ne zaspi. Grlite ga i uveravajte da je to bio samo san. Ne napuštajte sobu dok se dete potpuno ne smiri i ponovo ne oseti sigurno. Pojava noćnih mora je potpuno normalna i, premda deluje vrlo uznemiravajuće za dete i za vas kao roditelja, s vremenom će prestati.

Prazan stomačić

Glad može da naruši san, naročito kod male dece, koja možda i nisu svesna šta im se to dešava. (Saznajte i: Zdrava ishrana čuva zdravlje dece)

Šta treba da uradite: Postarajte se da ishrana mališana tokom dana bude kvalitetna i dobro izbalansirana. Čaša mleka pre pranja zubića, uz priču za laku noć, obezbediće dodatni unos kalorija i opustiće dete.

Izbijanje zubića

Ukoliko je dete u fazi izbijanja zubića, onda to može biti razlog za noćno buđenje. U ostale pokazatelje spadaju crvenilo i osetljivost desni, rumeni obrazi, nervoza i pojačano lučenje pljuvačke.

Šta treba da uradite: Ako se mališan probudi zbog zubića, prvo sačekajte da vidite da li će sam uspeti da se smiri i ponovo zaspi. Ukoliko se to ne desi, pokušajte da ga smirite i utešite. Od pomoći su i gelovi ili prsten za desni s rashlađujućim efektom, kao i odgovarajuća doza paracetamola.
aldegonde/GettyImagesPlus

još iz kategorije