26.02.2018 Mamino sunce

DEČJI STRAHOVI: ZAŠTO SE JAVLJAJU I KAKO POMOĆI UPLAŠENOM DETETU?

Bilo da je vašoj bebi potrebno umirujuće ljuljuškanje nakon što ju je probudila iznenadna buka ili se vaš dvogodnišnjak plaši mraka, vi ste najbolja osoba za to da rasterate strahove i ulijete svom mališanu osećaj sigurnosti.

ZAŠTO SE JAVLJA STRAH

Kod trogodišnjaka uporedo sa razvojem mašte počinju javljati i veoma intenzivni strahovi od zamišljenog. Što je dečja mašta bujnija, to je veći i opseg strahova, te će dete veoma lako ubediti sebe da se ispod njegovog kreveta krije čudovište ili će se plašiti odlaska u tržni centar zato što bi se mogao izgubiti.

Time što ćete razumeti strahove vašeg deteta moći ćete da mu pomognete da se na najbolji i najbrži mogući način izbori s njima, a ujedno ćete mu pružiti podršku u njegovom emotivnom sazrevanju. Veoma je važno i da mu date podsticaj da nauči kako da svoje strahove iskaže rečima, da ih opiše.

NORMALNO JE BOJATI SE

Povremene brige i strahovi neophodni su za preživljavanje. Samo tokom jednog dana velika količina moždane energije odlazi na analizu primljenih informacija, kako bi se na vreme upalio alarm potencijalne opasnosti. Bebe ovaj alarm razvijaju još tokom boravka u stomaku (oko šestog meseca trudnoće), a njihov odbrambeni mehanizam vođen je instinktom. Ukoliko se pitate šta je to čega se vaša beba najviše boji, odgovor je veoma logičan njen najveći strah jeste taj da bude odvojena od vas (i ostalih voljenih osoba). Ova vrsta straha od odvajanja prisutna je kod svih sisara, a iako se sa godinama smanjuje, zapravo nikada ne prestaje.

PRUŽITE UTEHU

Pre treće godine, vaše dete se jednostavno neće osećati dobro kad je odvojeno od vas i za to postoji biološki razlog. Period od rođenja do treće godine najzavisniji je životni period, tek nakon njega, deca donekle postaju sposobna da se brinu o sebi, a a strah od odvajanja počinje da gubi u intenzitetu. Zato, nemojte olako shvatati bebin strah uvek joj pružite utehu. Jedino tako ona će se osećati dovoljno sigurno da istražuje svet koji je okružuje te otkriva nove stvari. Svaki put kad primetite da se vaša beba boji, podignite je i nežno je zagrlite kako biste joj obezbedili osećaj topline i dodira, a zatim pokušajte da uključite i druga čula neka oseti vaš miris (izbegavajte da koristite parfeme) i neka vidi vaše lice.

POŠTUJTE STRAHOVE

Kada bebi pokažete da ozbiljno shvatate njene strahove, ukoliko je utešite svaki put kada pokaže da se oseća nelagodno, vi joj stavljajte do znanja da ste tu za nju i da je nikada nećete ostaviti. Zahvaljujući izgrađenom poverenju, vaše dete će na kasnijem uzrastu mnogo lakše izražavati svoje strahove (i emocije) rečima i biće mu prirodno i normalno da vam se obraća za pomoć i podršku. S druge strane, ukoliko se oseti odbačeno i ne izgradi poverenje na vreme, tokom kasnijeg perioda ćete imati problem u komunikaciji.

Kako postupiti

Kada se vaš mališan oseća uplašeno, umesto da mu sugerišete ”smiri se”, ”nije to ništa” ili ”nema razloga da se plašiš” (čime govorite da to što oseća nije stvarna emocija) ili mu pokušate odvući pažnju, ponudite mu sigurno utočište u svom zagrljaju. I nikada ne dovodite u pitanje to čega se vaš mališan boji, čak i kad se radi o nestvarnim bićima poput čudovišta. Ukoliko on u svojoj glavici može da ”vidi” strašna bića, ona su za njega veoma stvarna i nema smisla govoriti mu da ne postoje. Prihvatite to kao razvojnu fazu i deo odrastanja. Koji god strah bio u pitanju, i na kom god uzrastu se on javio, uvek mu dajte do znanja da će sve biti dobro i da ćete vi uvek biti tu za njega.

O ČEMU VAŠE DETE BRINE?

OD 0 DO 2 MESECA

* Gde je mama?

Najveća briga vašeg novorođenčeta jeste da ne bude odvojeno od vas. Prvih dana nakon rođenja vaša beba ne može da ”izoštri” objekte koji su na udaljenosti većoj od 25 centimetara, pa pošto ne može da vas ima ”na oku”, osećaće izraženu potrebu da čuje vaš glas, oseti vaš miris i dodir zbog toga će često tražiti da je uzmete u naručje. Ne odgovara svakoj bebi isti metod umirivanja. Neke sasvim dobro reaguju na uspavanku ili priču, dok će drugima biti neophodan fizički kontakt.

OD 1 DO 6 MESECI

* Kakva je to buka?

Škripu kočnica na automobilu, iznenadni lavež psa ili zvuk bušilice u susednom stanu vaša beba doživljava kao ozbiljnu pretnju, jer još uvek ne shvata poreklo ovih zvukova. Njoj ne prijaju jake senzorne stimulacije bilo da je reči o zvuku ili svetlosti. Zato, kada primetite da je vaša beba imala previše čulnih utisaka, zamračite i zvučno izolujte sobu, ili bar pustite belu buku koja će zamaskirati spoljašnje zvukove, i odmorite se zajedno bilo tako što ćete je masirati ili samo ležati pored nje.

OD 3 DO 6 MESECI

* Gde je mama?

Vid vaše bebe je sada sve bolji, međutim, mozak i dalje nije dovoljno razvijen, zbog čega ona ne shvata da predmeti i bića postoje i kada se nalaze van njenog vidokruga. To znači da će ona biti smirena dok ste vi u sobi, ali čim odete do toaleta, može se uznemiriti. Nije loše da tokom ovog perioda što češće nosite bebu u sling marami, da joj pričate dok odlazite u drugu sobu ili se igrate sakrivanja i otkrivanja, kako bi se navikla na vaše ”nestajanje”.

OD 7 DO 12 MESECI

* Ko je ovaj stranac?

Na ovom uzrastu vaša beba jasno prepoznaje osobe koje se o njoj najčešće brinu i kroz interakciju s većim brojem osoba beba brže formira ličnost i gradi navike. Sa druge strane, osobe koje retko viđa mogu izazvati osećaj stida ili straha, posebno ako je uzmu u naručje. Pomozite bebi da shvati da je sigurna i s njoj manje poznatim osobama, tako što ćete i sami biti opušteni, prijatno se smeškati i neobavezno razgovarati s prijateljicom ili rođakom pre nego što im u ruke predate vašu bebu.

1 GODINA

* Hoće to boleti?

Sledeći korak u kognitivnom razvoju vašeg deteta jeste razumevanje uzroka i posledice, odnosno uviđanje sleda stvari. Primetićete da se ono mnogo opreznije kreće po igralištu, jer shata da se može povrediti ukoliko nepažljivo jurca ili ako se neoprezno penje. Pomozite mu tako što ćete se nalaziti u blizini, kako biste mogli da ga utešite ukoliko se povredi, ipak trudite se da što manje intervenišete, jer se prevelika doza straha zbog vašeg ”pazi” može negativno odraziti na motorički razvoj.

18 MESECI

Šta će se desiti?

Sada je poznati, ustaljeni ritam dnevnih aktivnosti glavni izvor osećaja sigurnosti. Zato se nemojte iznenaditi ukoliko se ”alarm” upali samo zato što ste nakon ručka zaboravili da mu date sokić ili voćkicu. Na ovom uzrastu, dobro je da širite horizonte i uvodite novine, ali oprezno. Ukoliko primetite da mu promene u rasporedu ne prijaju, dajte mu podršku, zagrlite ga ili se jednostavno vratite na ustaljeni raspored.

2 GODINE

*Gde sam?

Kako se vašem mališanu percepcija bude razvijala, tako će se on sve više oslanjati na čulo vida dok spoznaje svet koji ga okružuje. To je i glavni razlog zašto se tokom ovog perioda javlja strah od mraka. Nemojte se iznenaditi ukoliko mališan počne da se plaši da noću ostane sam u sobi ili ako ne želi da spava pošto mu je soba ”crna”. Možda će biti dovoljno da uvedete noćno svetlo ili da legnete pored njega, dok ne zaspi.

* Hoće li me taj kuca pojesti?

Sasvim je uobičajeno da dvogodišnjaci imaju strah od životinja. Bilo da se plaši životinja zbog njihove veličine (zamislite sebe da ste niži od rotvajlera), da je imao neprijatno iskustvo (poput ujeda pčele) ili ga jednostavno plaši nepoznato, budite uvek podrška kad se dete nalazi u blizini životinja. Ukoliko vi pokažete da se ne plašite, sigurno će se i vaš mališan osećati opuštenije i brže će pobediti strah koji oseća.

3 GODINE

* Da li je čudovište ušlo u moju sobu?

Sada je u glavici vašeg mališana pravi ”maštolend”, a na bogatstvu izmišljenih likova i (ne)mogućih situacija mogli bi mu pozavideti i najbolji scenaristi. S tim u vezi javljaju se i prvi košmari, ali i ubeđenje da je video čudovište u ormanu, Baba Roga u kupatilu ili je čuo zvuk svemirskog broda ispred prozora.

Umesto da čekate da period maštanja prođe sam od sebe ili da osporavate postojanje strašnih bića, uvedete ”sprej protiv čudovišta”. Ali vodite računa da ubedite svog mališana ovaj sprej radi jedino u vašoj ”magičnoj ruci” i zato ga samo vi možete koristiti. Uostalom, ko će bolje oterati strahove od vas!

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije