kako dojiti blizance
26.01.2022 Dojenje

Kako dojiti blizance?

Da li vam i sama pomisao na dojenje više od jedne bebe deluje stresno, iscrpljujuće i, jednostavno, nemoguće? Ali, ako to ipak želite, uz pravu strategiju i jaku podršku, verujte nam, sasvim je izvodljivo dojiti blizance.

Kako dojiti blizance?

Dojenje jedne bebe ponekad može biti izazovno i ne baš lako iskustvo, a dojenje blizanaca je dvaput teže. Ključ leži u podršci koju ćete imati kod kuće, jer dojenje zahteva dosta vremena i energije. Prihvatite činjenicu da će vam se stil života promeniti ako se odlučite za dojenje, kao i da će vam tokom prvih nekoliko meseci trebati velika pomoć, i u emotivnom i u praktičnom smislu.

Obavestite sestre i doktore u bolnici o svojoj odluci kako bi vam na vreme mogli pomoći. Ako iznesete trudnoću do termina (36 nedelja za višeplodnu trudnoću) i ako porođaj prođe bez komplikacija, postavljanje bebe na dojku neposredno posle porođaja znatno uvećava izglede za uspešno dojenje.

Planiranje praktičnih detalja takođe je od velikog značaja. Postarajte se da napunite frižider zdravim i hranjivim namirnicama kako biste pravilnom ishranom održali i potpomogli dojenje. Drugi važan korak jeste pronalaženje osoba koje će vam pomagati dok vi budete posvećeni dojenju više beba. To mogu biti vaši roditelji, suprug, žena zadužena za spremanje kuće, dadilja ili rodbina spremna da pomogne. Važno je da osobi bude jasno da je tu kao pomoć i podrška. Prihvatite bilo kakvu pomoć koja vam se ponudi i koja vam ne smeta, naročito u početku, kad ćete biti osetljiviji i još u fazi oporavka od porođaja.

Da li ću imati dovoljno mleka?

Mame koje nose više od jedne bebe brinu se hoće li moći da proizvedu dovoljno mleka. Pravilo broj jedan u dojenju glasi: što više beba posisa, više će se mleka napraviti. Što bebama više dajete dohranu, manje ćete mleka imati u dojkama i bebe će se slabije snalaziti prilikom sisanja. Ukoliko preskočite jedan podoj, laktacija se neće poremetiti, ali ako se to desi tri ili četiri puta zaredom, osetno će oslabiti.

Važno je da budete realni u pogledu vremena koje će vam trebati da podojite sve bebe i da se uhodate. Oko šest nedelja neophodno je da se proces laktacije stabilizuje. Baš u tom uzrastu, od šeste nedelje, bebe prolaze kroz razvojnu prekretnicu, naglo rastu i njihove potrebe za mlekom se uvećavaju, pa vam se može činiti da nemate dovoljno mleka, zbog čega upravo tada mnoge majke posegnu za dohranom. Ali, ako bebe češće stavljate na podoj, počećete i da proizvodite više mleka, pa ćete kroz ovu fazu proći bez problema. Takođe oko šest nedelja potrebno je dok se ne pronađe najbolji položaj za dojenje, kako za majku tako i za bebe.

Potražite pomoć patronaže ili savetnice za dojenje

Dojenje blizanaca ili više beba svakako nije period kroz koji treba da prolazite sami. Dobar hvat kod svake od beba neophodan je za uspešan proces dojenja i izbegavanje ragada. Savetnica za dojenje pomoći će vam da namestite svaku bebu i proveriće hvata li beba ustima bradavicu pravilno, tako da ćete moći da dojite dve bebe istovremeno.

Posebno se preporučuje da se sa savetnicom za dojenje sretnete pre porođaja, kako biste procenili osećate li se opušteno i prijatno u njenom društvu. Ta osoba će vam pomagati u prilično intimnom, ličnom procesu, te je od ključnog značaja da u nju imate poverenja i da se u njenom društvu osećate dobro. Pored toga, pomoć i podršku uvek možete potražiti u lokalnom udruženju za podršku novopečenim mamama ili u školici za trudnice, koje je takođe preporučljivo da posetite pre porođaja. (Pročitajte i: Dojenje ne mora da boli!)

Pravilan položaj za dojenje blizanaca

Kod višeplodne trudnoće često se dešava da se porođaj izvede carskim rezom. Prvih dana posle porođaja, dok je šav još svež, dojenje će možda biti najlakše ako ležite na boku, što znači da ćete bebe dojiti jednu po jednu.

Međutim, kasnije će biti bolje da istovremeno dojite dve bebe, jer će vam dojenje tako oduzimati manje vremena. Ipak, istovremeno dojenje dveju beba ne funkcioniše glatko kod svake mame, pa se neke, iz praktičnih razloga, opredele da doje bebu po bebu, naročito ako nemaju pomoć kod kuće i par slobodnih ruku koje će im, kad podoje prvu, dodati drugu bebu.

Najčešći način držanja beba prilikom podoja jeste takozvani ragbi zahvat, kad dve bebe držite ispod ruku, dok su im noge iza vaših leđa. Postoje i opcije da bebe držite na uobičajen način, tako da im noge leže preko tela one druge, a podupirete ih jastucima, ili da su vam leđa dobro poduprta jastucima dok vam obe bebe leže na stomaku, nogama okrenutim prema vašim stopalima.

Evo kako izgledaju neki od mogućih položaja za dojenje blizanaca

Ako koristite jastuk za dojenje, namestite ga tako da obe bebe budu postavljene paralelno s vašim dojkama, u suprotnom rizikujete da vam se zbog lošeg položaja pojave ragade. Postoje i jastuci za dojenje namenjeni za dojenje dveju beba istovremeno.

A ako dojite trojke, trebaće vam malo drugačija strategija. Prvu bebu ćete dojiti na dojci A, drugu na dojci B, a treću naizmenično na A i B, kad prve dve završe s podojem. Sledeći put kad ih budete dojili, počećete s trećom bebom na dojci A.

Top-saveti za mame više beba

Ključni faktori su dobra informisanost i podrška, saznanje da je vaše telo u stanju da proizvede mleko za sve bebe, dobra motivacija i ohrabrenje. Lokalne grupe podrške sigurno će znati da vam pruže prave odgovore na sva pitanja i nedoumice, a biće tu za vas i u trenucima kad vam bude teško.

Najvažnije je da ceo proces uvodite postepeno, dan po dan, podoj po podoj. I sasvim je u redu priznati da vam je teško i da vam trebaju pomoć i podrška.
još iz kategorije