razvoj bebinog mozga 3. do 9. meseci
26.01.2022 Razvoj bebe

Podstaknite razvoj bebinog mozga (3. do 9. meseci)

Razvoj bebe je jedna od najvećih roditeljskih briga. Istraživanja su pokazala da aktivnosti u prvoj godini mogu da pomognu i razvoj bebinog mozga.

Razvoj mozga bebe od 3. do 9. meseca

Tokom ovih meseci, primetićete velike promene kod bebe, jer se mozak razvija i njen karakter počinje da se ispoljava. Takođe, različit plač je njen način da komunicira sa vama i na osnovu tih razlika moći ćete da razumete i njene različite potrebe.

Kako se razvija mozak bebe?

Između četvrtog i šestog meseca života, beba će ovladati boljom kontrolom i koordinacijom pokreta. To će joj omogućiti i drugačiju interakciju s okolinom: dodirivanje, hvatanje i pokretanje predmeta. Sve je to rezultat sazrevanja moždanog korteksa, koji koordiniše senzorne informacije i motorne veštine.

U šestom mesecu života poboljšava se sposobnost držanja i pokretanja predmeta. U ovom periodu razvija se binokularni vid – beba je sposobna da koristi oba oka istovremeno, što joj omogućava da stekne osećaj dubine.

Igre koje podstiču razvoj bebinog mozga

Označite sve slovima

Deo učenja veštine čitanja jeste i učenje da se prepoznaju slova. Zato, nikada nije previše rano da bebu počnete da upoznajete s oblikom reči. Izrežite velika slova od papira u jarkim bojama i zalepite ih na predmete po kući i izgovarajte reči koje njima počinju (sto, stolica, krevetac, vrata…).

Igrajte igre s kockicama

Budući da beba sve više razvija motoričke sposobnosti, stimulisaćete dalji razvoj ako joj date igračke koje može da drži u ručicama. Na početku će ih samo držati u rukama, a onda će, naročito kada bude već mogla da sedi, početi da ih koristi na razne načine – da slaže i obara kockice, na primer. Kocke pomažu bebi da razvije razumevanje uzroka i posledice. Ako naslaže previše kockica u visinu, one će se srušiti. Osim toga, kocke su sjajno sredstvo za upoznavanje s različitim oblicima – što je osnovni matematički koncept.

Skrivalice

Sad me vidiš, sada me ne vidiš! To je igra koja odoleva vremenu i uvek je poučna. Ona stimuliše razvoj bebinog mozga tako što je uči (postepeno) o stalnosti predmeta (spoznaja da nešto postoji, čak i kada ga ne vidiš) i silno je zasmejava (humor je ključni deo emotivne inteligencije).

 
Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije