razvoj bebinog mozga
24.01.2022 Razvoj bebe

Podstaknite razvoj bebinog mozga (0 – 3 meseca)

Ako uvedete u praksu ove jednostavne, zanimljive navike, to će imati čudesan efekat na razvoj govornog aparata i koeficijent inteligencije vaše bebe, te njene kognitivne i socijalne sposobnosti. Pred vama su izuzetno korisni saveti

Razvoj bebinog  mozga u prvim danima

Možda ćete se iznenaditi, ali u bebinoj glavi odigrava se prava električna oluja. Ona se rađa sa stotinu milijardi nervnih ćelija u mozgu, što je ugrubo i broj zvezda na Mlečnom putu, u našoj galaksiji, a svaki od tih neurona spreman je za akciju. Međutim, kod novorođenčeta se još nisu uspostavile veze između svih tih ćelija i samim tim ne funkcionišu sinhrono. Njihov odnos je haotičan, baš poput električne oluje koju smo spomenuli na početku. Neurofiziolozi ovu fazu nazivaju „neuronsko cvetanje“ i ona se odigrava nezamislivo velikom brzinom. Zamislite da ste na zabavi gde srećete sto milijardi najbližih prijatelja i da se niko ni sa kim dugo nije video. Buka je zaglušujuća, ljudi se dovikuju s kraja na kraj prostorija, smeju se, grle, ljube i uzbuđeno razmenjuju brojeve telefona i mejl adrese. Upravo se takvi odnosi odigravaju unutar malenog prostora glavice vaše bebe. Iako ne možete da vidite taj vatromet koji se u bebinom mozgu dešava, možete jasno uočiti razvojne promene, napredovanje i usvajanje novih veština kod deteta.

Eksperti kažu da su prve tri godine života ključne za razvoj mozga. U tom periodu se formira struktura ovog organa, koja će uticati na razvoj govora, kognitivne, socijalne i emotivne veštine. Naime, sve što se detetu dešava tokom prvih meseci života podstiče stvaranje veza. Bebe upijaju i pretvaraju u informacije sve što dožive. Dok im masirate stopala, stvaraju se nove sinapse. Kad bebu izvedete u park i ona oseti vetar u kosi, stvaraju se takođe nove sinapse. A što se više ponavljaju određena iskustva, to veze koje se pritom stvaraju postaju čvršće i trajnije.

Pročitajte objašnjenje za sve ove procese, kao i šta možete da uradite da biste omogućili razvoj maksimalnog intelektualnog potencijala vašeg deteta…

Razvoj bebinog mozga od rođenja do 3. meseca

Pomozite bebi da napreduje

U ovom periodu mozak raste i razvija se brže nego u bilo kojem drugom životnom razdoblju. Tada je beba potpuno otvorena za nova iskustva, a svet koji je okružuje doživljava preko vas. Svaki zagrljaj, dodir i sve što joj pričate omogućava formiranje novih sinapsi u mozgu. (Pročitajte i: Kako radi bebin mozak)

Da biste omogućili bebi da dostigne svoj maksimalni potencijal, od ključne važnosti jeste da obezbedite uslove u kojima će se ona osećati sigurno. Kada je beba opuštena i zadovoljna, njen mozak će biti sposoban da preradi nova iskustva na najefikasniji način, što je uslov za optimalan razvoj. Osećaj sigurnosti kod bebe, koji proističe iz bliskosti s majkom, može da uveća IQ kod deteta za 20 posto. Kvalitetan san, adekvatna ishrana, nega, pružanje sigurnosti i pažnje jesu faktori koji će omogućiti bebi da izraste u srećnu, zadovoljnu i pametnu osobu. Na bebine potrebe reagujte brzo, smireno i s puno ljubavi. Osim toga, možete da pokušate i ovo:

Razvoj čula kod beba

Čula kod bebe počinju da se formiraju još tokom boravka u materici. Do osme nedelje trudnoće, beba već počinje da oseća dodir. Tokom drugog tromesečja, beba može da čuje zvukove i da razlikuje ukuse hrane koju vi jedete, što se prenosi kroz plodovu vodu. Kada uđete u treće tromesečje, kod bebe je već formirano čulo mirisa, a može i da vidi svetlost, koja dopire kroz vaš stomak.

Masaža beba

Kontakt kože o kožu podiže nivo oksitocina, za koji je utvrđeno da redukuje anksioznost i promoviše osećaj bliskosti. Nežno masirajte bebin stomačić kružnim pokretima, ili lezite na leđa, a bebu položite na vaš stomak. Držite je jednom rukom, a drugom blago masirajte njena leđa.

Muzika i bebe

Poznato je da bebe vole muziku i da ih ona smiruje. Ipak, nisu svi muzički pravci podjednako korisni. Istraživanja su pokazala da je klasična muzika, a posebno ona iz doba baroka (17. i rani 18. vek) naročito stimulativna – smiruje, pruža osećaj sigurnosti i podstiče razvoj – i muzičkih i matematičkih – veština kod bebe. Zapravo, utvrđeno je da slušanje barokne muzike izaziva isti efekat kao meditacija – podstiče cirkulaciju i obezbeđuje veći priliv krvi u prefrontalni korteks. Muzička lista: Vivaldi, Hendl, Bah.

Kako bebe vide boje

Veliki kolorni kontrasti između bele i crne najviše stimulišu vid kod beba. Istraživanja pokazuju da bebe uživaju u posmatranju crno-belih šara, i to u takvoj meri da to produžava njihovu pažnju. Od svih oblika/šara u crno-beloj boji, krugovi najduže drže pažnju.

Izaberite specijalnu jutarnju pesmicu

Što više pričate, pevate i čitate bebi, time se i njene govorne sposobnosti brže razvijaju. Razlog zbog kojeg su dečje pesme s rimom popularne generacijama jeste taj što se u njima kombinuju jezik i ritam. Budući da bebe uče jezik tako što iznova slušaju iste reči, možete da pomognete svojoj bebi da brže savlada jezičke veštine tako što ćete joj svakog dana čitati istu knjigu, ili pevati istu pesmu, najbolje u isto doba dana. Poznato nije dosadno za bebu, jer joj to pomaže da uči. Dakle, započnite svaki dan zagrljajem i istom pesmicom.

Pokaži mi svoj jezik

Kada vaša beba navrši tri meseca života, počnite da praktikujete ovu igru. Isplazite jezik – uvijajte ga na različite načine i podstičite bebu da vas imitira. Ova igra je oblik komunikacije i pomaže bebi da uspostavi kontrolu u pokretanju jezika, što je važan faktor u razvoju govora.
još iz kategorije