10.11.2015 Saveti

Lek jeseni: Šta sve leči bundeva?! + recepti

Bundeva je koristan diuretik, a njeno seme preporučuje se trudnicama, dojiljama, starim i osobama sa bolesnom jetrom ili obolelom prostatom. Takođe, bundevu bi trebao što češće da konzumiraju osobe koje boluju od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Pored toga, ova jesenja namirnica ima izuzetno povoljno dejstvo protiv upale jajnika i pratećih pojava menopauze.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zbog hranjivosti i lekovitosti, bundevu mnogi zovu i „vojvođanska banana“. Sa obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, bundeva, ili ludaja, je nezaobilazna namirnica na trpezi. Specifičnog je ukusa i mirisa, a od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela. Ona se može jesti živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i njen sok. Plod bundeve sadrži 90 odsto vode, ali i mnoštvo minerala i vitamina. Bundeva je bogata biljnim vlaknima, posebno pektinom, pa veoma povoljno deluje na organizam, a u njenom plodu gotovo da nema masnoća, jer se u 100 grama bundeve nalazi se manje od 30 kalorija, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da skinu višak kilograma.

Pogledajte i… Zdrave i ukusne namirnice koje ne goje

Betakarotin, kojim bundeva obiluje, ima višestruko zaštitno delovanje na ljudski organizam. On blokira dejstvo slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje ćelijske DNK strukture, deluje kao jak antioksidant, što znači da stopira razvoj superoksida i peroksida. Bundeva je izuzetno bogata provitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače i štiti oko od katarakte. Bundeva se koristi i preventivno, jer, zahvaljujući selenu u semenkama, ali i provitaminu A iz njenog mesa čuvaju organizam od tumora, odnosno smanjuje rizik od pojave raka grla, jednjaka, želuca i grlića materice.

Bundeva odlično deluje na problematičnu kožu, posebno masnu sa miteserima, bubuljicama i aknama, tako da se stavlja u kreme i maske za lice.

Bundevu mogu da jedu i dijabetičari pod uslovom da je ne slade, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. Ova namirnica posebno se preporučuje osobama obolelim od psorijaze, a oni je mogu konzumirati u kuvanom ili pečenom obliku, ali i kao sok.

Šta sve još leči bundeva, kao i kako da je pripremite i napravite sok ili ulje od njenog semena pogledajte OVDE.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije