Dojenje nije jednostavno: 10 stvari koje vas mogu iznenaditi

Ako ste trudni, verovatno ćete od mama koje poznajete slušati razne priče o ovom, zasigurno jedinstvenom iskustvu. Neke to smatraju najlepšim osećajem na svetu, neke su jednostavno praktične pa svoju decu doje jer znaju da je majčino mleko najbolja hrana za bebe, a postoje i one koje u tome ne pronalaze nikakvo zadovoljstvo. I šta god da izaberete, sve je u redu. Ukoliko odlučite da dojite, budite spremni na raznorazna iznenađenja koja dojenje može doneti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Počinje odmah
Pitate se koliko vremena je potrebno nakon samog porođaja da se uspostavi mleko i da beba počne sisasti? Odgovor je – odmah. Laktacija počinje još u trudnoći, a neke žene ostanu prilično iznenađene činjenicom da beba može sisasti gotovo pet minuta nakon rođenja.

Oduzima puno vremena
Kad biste sabrali svo vreme koje provedete u dojenju možda biste došli i do brojke od osam sati. Možda zvuči neverovatno, ali računajte sami: neke bebe sisaju i po sat vremena u jednom podoju, a sisaju na svaka dva sata, a to je onda i daleko više od osam sati.

I bezube bebe grizu
To što novorođenče nema zube nikako ne znači da nije u stanju da grizu. Bebe, naime, imaju prilično jake vilične kosti i mogu stisnuti toliko jako da vam suze krenu na oči.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije