5 opominjućih signala da detetu nedostaje samopouzdanje

Roditelji bi trebalo da posvete više pažnje razvoju samopouzdanja kod dece, jer je ono bitno za njihov dalji život. Mame i tate se uglavnom trude da podrže svoju decu, ali koliko god im “davali vetar u leđa”, ona će se u nekom trenutku osećati nesigurno i nesrećno. Zbog toga je najvažnije prepoznati krizne momente kada je detetu neophodna pomoć da vrati veru u sebe.


Ovi znaci jasno ukazuju na to da dete gubi samopouzdanje.

Dete ne može da prihvati ni kritiku ni pohvalu
I konstruktivne kritike, pa i pohvale,  mogu loše da utiču na nesigurno dete.  Ono nekad nije u stanju da prihvati kompliment, jer misli da to nije istina i obično reaguje neslaganjem, okretanjem glave ili prevrtanjem očiju.
U ovim situacijama je najbolje da reagujete primerom. Pre svega stvorite pozitivnu porodičnu atmosferu, jer je ona osnova samopouzdanja. Zatim hvalite sebe i ukućane svaki dan, ali i analizirajte naglas da li ste dobro postupili u određenoj situaciji. U prvom momentu dete izostavite iz ovoga, jer će se ono samo uključiti kada se opusti i bude spremno da mu se pruži pomoć.

Dete izbegava izazove
Ukoliko vaše dete beži od zadatka iako nije ni pokušalo da ih reši, ili ako odustaje od svake prepreke, to je tipičan strah od neuspeha, znak nesigurnosti i niskog samopouzdanja.
Svaki detetov strah treba ozbiljno shvatiti, pa i strah od neuspeha, iako su njegovi ciljevi vama mali i nebitni. Učite dete da bude strpljivo i uporno. Ovo se leči koračajući sitnim koracima do cilja, pri čemu je neophodno svaki posebno dobro pohvaliti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije