Kako umiriti dete koje je uznemireno?

Da li je vaše dete često zabrinuto? Ima li napade besa s kojima ne znate kako da izađete na kraj? Verovatno se s vremena na vreme zapitate da li je to normalno, tim pre ne razumete u potpunosti zbog čega se tako teško nosi sa svakodnevnim životom.

Teškoće u učenju, ADHD ili anksioznost samo su neki od mogućih medicinskih objašnjenja za ovakvo ponašanje. Ako sumnjate da je neko od ovih stanja osnov problema vašeg detata, savet je da potražite stručnu pomoć. S druge strane, postavlja se pitanje šta sa decom kod kojih nema naznaka za neku od ovih dijagnoza, tj. decom koja još nisu naučila da se nose sa situacijama kada se sve ne odvija po njihovom?

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kako ne treba reagovati
Najgora stvar koju možete reći detetu koje ima napad besa, straha, tuge ili se ne može nositi sa uobičajenim životnim frustracijama je: “Smiri se. Ne brini.” . Odbacujući njegove stvarne osećaje i misli ne pomažete detetu. Izbegavajte izjave poput: “Ne bi trebao biti tako tužan” ili “Nemaš se čega bojati”. Zbog takvih poruka dete će se osećati loše ili glupo što ima napad straha, a to će samo pojačati njegovu burnu reakciju. Takođe, ne govorite mu šta da radi. To neće moći procesuirati u tom trenutku, a takva vaša reakcija dodatno će potvrditi njegov osećaj bespomoćnosti i nedostatka kontrole.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije