Sve faze odvikavanja od pelena

Odvikavanje od pelena može biti prilično stresno za dete (gubi sigurnost koju je imalo u toploj upijajućoj peleni), ali i za roditelje (slede im frustrirajuća noćna buđenja i promene posteljine). Bez brige, to je normalna faza u odrastanju svakog deteta koja, srećom, kratko traje.

1. Negiranje
Iako je evidentno vreme za izbacivanje pelena, roditelji sami sebe uveravaju da je dete još malo za to, verovatno u strahu od problema koje prati odvikavanje.

2. Tema broj 1
Tokom odvikavanja bebe od pelena imaćete utisak da je reč o problemu od najveće svetske važnosti. U njegovo rešavanje uključiće se cela porodica, bilo tako što će davati konkretne savete, bilo kupovinom “priručnika”, noša svih oblika i boja…

3. Zbunjenost
Naučili ste napamet sve što piše u knjigama, pročitali sve komentare na forumima, ali vaš slučaj – izgleda – nije po “pravilima”. Sigurno će vas zbuniti detetov ritam, pogotovo ako nekoliko dana traži da ide u wc, a onda se iznenada počnu dešavati “nezgode”; dete sedi pola sata na noši i odmah nakon toga upiški se u gaćice. Ne brinite, događa se skoro svima.

4. Ljutnja
U fazi odvikavanja od pelena imaćete utisak da ste beba i vi zarobljeni u kući. Kao da je sve drugo stalo i da se svet vrti oko pelena. Dešava se da roditelje obuzme ljutnja, pogotovo ako odvikavanje ne teče glatko, ako dete mokri po podu ili tepihu. Frustracija je sasvim normalna, samo pokušajte da je sakrijete od deteta.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije