razvoj bebinog mozga 9. do 12. meseci
07.02.2022 Razvoj bebe

Podstaknite razvoj bebinog mozga ( 9. do 12. meseci)

Period od 9. do 12. meseca izuzetno je značajan: vaša beba će sada početi da ustaje i pokušati da izvede prve korake, da izgovori prve reči. Evo šta možete da očekujete do prvog rođendana. (Saznajte i: Od čega sve zavisi razvoj bebinog mozga?)

Kako se razvija bebin mozak od 9. do 12. meseca?

Beba sada postaje svesna emocija drugih ljudi i ona, takođe, modeluje emotivne reakcije na druge ljude. U ovom periodu života obično se ispoljava i strah zbog odvajanja. Najbolji način da ublažite osećaj anksioznost kod bebe jeste taj da je mazite i njišete u naručju. Dodir, toplina kože i ritmični pokreti stimulišu produkciju oksitocina, što smiruje i pruža osećaj sigurnosti. Kada se aktivira produkcija oksitocina, u mozgu se ublažava reakcija na strah, beba se opuša i opet je spremna na usvajanje novih znanja i veština.

Igre za podsticanje razvoja mozga za bebe od 9. meseci

Gde je meda?

Važan deo razvoja veštine komunikacije jeste da naizmenično izgovarate reči. Na primer, kada vaša beba nešto kaže (gugutanjem), odgovorite joj s jednom rečenicom i sačekajte da vam ona opet uzvrati. Ovaj oblik komunikacije motiviše bebu da nastavi da vežba govor i društvene veštine. Dobar način da to praktikujete jeste da postavite pitanje: „Gde je meda?”, sačekate odgovor, a onda da pokažete prstom na igračku i da kažete: „Da, tamo je meda!”

Idite u istraživanje parka

Boravak u prirodi pomaže detetu da se opusti. Pokazujte prstom zanimljive stvari u okruženju, kao što su drveće, ptice, ljuljaške, druge bebe, lopte i sl. Kada nešto pokažete bebi, pričajte joj i usmerite joj pažnju na pokazanu stvar. Na ovaj način ćete pomoći mališanu da poveže reč koju ste izgovorili s pokazanim objektom.

Ispuštanje i podizanje

Znate već o čemu je reč – vaša beba nešto ispusti na pod, a vi podignete, ona to ponovo ispusti, a vi ponovo podignete. To je igra koja stimuliše razvoj mozga kod bebe, jer je uči o poretku stvari i logici. (Pročitajte i : Podstaknite razvoj bebinog mozga (3. do 9. meseci))

Poučna aktivnost

Kada igrate igre (ili pevate pesmice), u kojima se kombinuju reči i aktivnosti, to naglašava značenje reči i raspoznavanje zvukova. Takve igre podstiču razvoj govora i matematičkih veština.

Nastavite da pratite pogledom

Budući da u ovom uzrastu bebe uče da hodaju, to im pruža mogućnost za istraživanje okoline. To je korisna stvar, ali može da bude i stresna za bebu, jer se odvaja od mame. Međutim, ako dete može da održava kontakt očima s vama, onda će se osećati stabilno i sigurno. Poneki pogled upućen
Nicola Katie/GettyImagesPlus

još iz kategorije