Kada počinje da kuca bebino srce?

Ako ste se pitali kada počinje da kuca bebino srce, odgovor je na samom početku trudnoće, već u četvrtoj nedelji. Tada embrion formira dve srčane cevi koje se spajaju. Krv protiče kroz ovo cevasto malo srce i tada počinje srčana aktivnost. Razvoj srca fetusa nastavlja se tokom čitave trudnoće, pa čak i kada se ona završi.

Kada počinje da kuca bebino srce?

Mnoge buduće mame pitaju se na koji način mogu zaštititi bebino srce, a odgovor je sledeći: Izbegavajte dim cigareta, konzumiranje alkohola i određene lekove. Otkucaji bebinog srca u počinju već 4 nedelje od začeća odnosno šest nedelja nakon prvog dana poslednje menstruacije. Kada saznate da ste trudni, jedna od prvih rekretnica koje očekujete jeste srčana aktivnost vaše bebe. Bebino srce u ravoju kuca veoma brzo jer je potrebno da isporuči svu krv sa kiseonikom i hranljive materije svim drugim organima u razvoju.

Kada ste trudni 6 nedelja, srce još uvek nije u potpunosti razvijeno te se zbog toga ovo treperenje ćelija u embrionalnoj srčanoj cevi definiše kao srčana aktivnost, a ne kao otkucaji srca. Otkucaji bebinog srca na ultrazvučnom pregledu mogu se videti u otrprilike četvrtoj nedelji od začeća, odnosno u šestoj nedelji od poslednje menstruacije. Međutim, ne treba da paničite ukoliko na prvom ultrazvuku još uvek ne možete da primetite pulsiranje bebinog budućeg srca jer je možda još uvek prerano za to.

Ponekad ukoliko postoji vidljiv embrion, a nema pokreta srca, moguće je da imate propušteni pobačaj ili oštećenu jajnu ćeliju. To znači da se vaša oplođena jajna ćelija ne razvija.

Kada možete čuti otkrucaje bebinog srca?

U periodu između 10. i 16. nedelje trudnoće, lekar će iskoristiti fetalni dopler – mali ručni uređaj koji se pritiska uz vaš stomak. Nekada pozicija vaše materice, bebe ili oblik vašeg stomaka mogu otežati pronalaženje ovog zvuka.

Ako mislite da ćete čuti isti zvuk kao kod otkucaja srca odrasle osobe, iznenadićete se. Mnoge žene ovaj zvuk opisuju kao zvuk sličan galopu konja. To je zbog toga što bebino srce kuca dosta brzo, u proseku između 110 i 160 otkucaja u minuti. Normalan broj otkucaja srca u mirovanju kod odrasle osobe je između 60 i 100 otkucaja u minuti.

Krv i krvni sudovi

Krv počinje da se formira već nakon četvrte nedelje u malim strukturama poznatijim kao „ostrva krvi“ koja ubrzo stvaraju pojedinačne krvne ćelije i krvne sudove, uključujući aortu. Krv sa kiseonikom dolazi do bebinog srca iz posteljice kroz vene u pupčanoj vrpci, a deoksigenovana krv se vraća u placentu kroz pupčane arterije. Tada jetra počinje da proizvodi krvna zrnca i sledi razvoj i drugih organa poput slezine. Kada se kosti razviju, krvne ćelije će se proizvoditi u koštanoj srži koja postaje glavno mesto gde se trvara krv do kraja života.

Svaka buduća mama smatra fascinantnim saznanja u vezi sa razvojem bebe u njenoj materici. Videti i čuti bebine otkucaje srca svaki roditelj smatra neprocenjivim trenutkom. Uradite sve što možete da sprečite razvoj abnormalnosti – nemojte pušiti i boraviti u zadimljenoj prostojiji, nemojte uzimati lekove na svoju ruku, nemojte piti alkohol i trudite se da se što manje nervirate.
Jovana Jevtić

dolgachov/Getty Images Plus

još iz kategorije