otkucaji bebinog srca

Kada se mogu čuti otkucaji bebinog srca?

Svaka žena u trudnoći jedva čeka da upozna svoju bebu. Želite da doživite osećaj najveće ljubavi i zagrlite svoje dete. Mali prsti i ruke su neodoljivi i ne možete da dočekate da ih prvi put poljubite. Iako ne možete ubrzati trudnoću, možete čuti otkucaje bebinog srca i na taj način iskoristiti priliku da se svojoj bebi približite. Često se postavlja pitanje kada se mogu čuti otkucaji bebinog srca. U ovom tekstu pronaći ćete odgovor.

Kada se mogu čuti otkucaji bebinog srca?

Bebino srce počinje da radi od šeste nedelje trudnoće. Ukolik idete na osmonedeljni pregled, postoji šansa da ćete već tada moći da ga čujete. Međutim, moguće je da se oni tada ne čuju, i da ih ipak prvi put čujete u toku dvanaeste nedelje. Kada je slušanje otkucaja bebinog srca u pitanju mnogi faktori dolaze u obzir. Neki od njih su položaj bebe u materici, težina i tačnost vašeg termina.

Monitor na kom se mogu čuti otkucaji bebinog srca?

Fetalni dopler ili monitor otkucaja srca je uređaj koji može čitati otkucaje srca vaše bebe. Funkcioniše tako što šalje zvučne talase sa visokim frekvencijama koji prolaze kroz vaš stomak i dolaze do vaše bebe. Talasi se kreću, odbijaju se i dolaze do vas, tako da ih i sami čujete.  Ovaj uređaj se u nekim zemljama iznajmljuje kako bi roditelji mogli češće da čuju otkucaje srca svoje bebe. Međutim, ne savetuje se upotreba aparata kod kuće bez nadzora doktora. Pre svega, nisu poznati efekti čestog korišćenja ultrazvučnih talasa koji mogu uticati na bebu. Preporučuje se korišćenje ultrazvuka samo onda kada postoji medicinska potreba i medicinski nadzor.

Kako se čuju otkucaji bebinog srca?

Svaka žena drugačije čuje, doživljava i opisuje zvuk srca svoje bebe. Najčešće se opisuje kao zvuk udaranje kopita o tlo u toku trčanja.

Postoji teorija da ako otkucaji bebinog srca zvuče kao voz – čekate dečaka, a ukoliko zvuči kao galopiranje konja, očekujete devojčicu.
Jovana Jevtić

još iz kategorije